Treću nedelju za redom skočile cene nafte

Treću nedelju za redom skočile cene nafte

Tako je nastavljen oporavak cena ‘crnog zlata’ nakon što su u februaru pale na najniže nivoe u 12 godina, na otprilike 26 dolara. Od tada su skočile više od 45 odsto.

Cene nafte na svetskim tržištima prošle nedelje su porasle, treću nedelju zaredom, nakon naznaka da se proizvodnja u SAD-u i zemljama koje nisu članice OPEC-a počinje smanjivati.

Na londonskom tržištu je cena barela u petak iznosila 40,39 dolara, što je 4 posto više nego nedelju dana pre.

Na američkom tržištu je barel prošle nedelje poskupeo 7 posto, na 38,69 dolara.

Tako je nastavljen oporavak cena ‘crnog zlata’ nakon što su u februaru pale na najniže nivoe u 12 godina, na otprilike 26 dolara. Od tada su skočile više od 45 posto.

Prošlonedeljni rast cena ‘crnog zlata’ najviše se zahvaljuje optimističnoj poruci Međunarodne agencije za energiju (IEA) da je možda dotaknuto cenovno dno i da niske cene počinju uticati na proizvodnju u SAD-u i zemljama izvan Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

“Postoje jasne naznake da tržišne sile počinju delovati i da proizvođači s višim troškovima smanjuju proizvodnju”, objavila je u petak IEA u mesečnom izveštaju.

U toj agenciji sada procenjuju da bi se proizvodnja u zemljama izvan OPEC mogla ove godine smanjiti za 750.000 barela dnevno, u odnosu na dosad procenjenih 600.000 barela dnevno. Takođe napominju da je postupna obnova iranskog izvoza nakon ukidanja sankcija sporija nego što se očekivalo i ne pritiska znatnije naftno tržište.

foto: mql5.com

foto: mql5.com

Oporavak cena zahvaljuje se i nadi da će neki od najvećih svetskih proizvođača ‘crnog zlata’ zamrznuti proizvodnju na nivoima od januara, kao i izveštaju firme Baker Hughes da je u SAD-u već 12. nedelju zaredom smanjen broj bušotina – za njih šest, na 386, najniži nivo od kraja 2009. godine. Pre godinu dana u SAD-u je bilo 480 bušotina.

Zbog svega toga, ulagači se nadaju da su cene nafte dostigle dno, kada su u februaru zaronile na najniže nivoe u 12 godina, i da bi se mogle stabilizovati oko nivoa od 40 dolara, pa možda i dodatno porasti.

No, ima i drugačijih mišljenja, pa tako analitičari Goldman Sachsa smatraju da bi cene nafte idućih nedelja mogle pasti jer, uprkos smanjenju proizvodnje u SAD-u, zalihe nafte iz nedelje u nedelju dostižu rekordne nivoe.

Ta investicijska banka poručuje i da bi cene ‘crnog zlata’ trebale ostati niske određeno vreme kako bi se osiguralo smanjenje ponude. Pritom su analitičari te banke smanjili procenu prosečne cene barela na londonskom tržištu u ovoj godini sa 45 na 39 dolara.

“Čini se da sada u raspravi imamo dve strane. Goldman Sachs, koji očekuje pad cena, i IEA-u, koja očekuje njihov oporavak”, kaže David Thompson, broker u firmi za trgovanje sirovinama Powerhouse.

Cene nafte strmoglavile su se od sredine 2014. godine s više od 100 na manje od 40 dolara po barelu, jer je proizvodnja znatno veća od potražnje, koja slabi jer se usporava rast globalne ekonomije, najviše kineske, najvećeg svetskog potrošača sirovina.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Apel svetu da pokaže saosećanje sa žrtvama bombaškog napada u Ankari
Next Privreda Srbije se oporavlja, naplata doprinosa porasla 1,9 odsto

You might also like

Berza

Wall Street na pragu najdužeg razdoblja rasta u svojoj istoriji

Američki S&P 500 indeks u utorak je dosetigao istorijski rekord, a Wall Street je na pragu najdužeg razdoblja rasta u svojoj istoriji, zahvaljujući odličnim zaradama niza američkih kompanija i relativnog

Berza

Evropske berze pritiska pad cene nafte

Na evropskim berzama su u sredu ujutro cene akcija pale, najviše u energetskom sektoru jer su cene nafte u silaznoj putanji.

Berza

Evro u ponedeljak 118,20 dinara

Dinar će u ponedeljak, 14. maja, ojačati prema evru za 0,1 odsto i zvanični srednji kurs biće 118,2047 dinar za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).