Snažan rast cena akcija na berzama azijsko-pacifičkog regiona

Snažan rast cena akcija na berzama azijsko-pacifičkog regiona

Cene akcija na berzama azijsko-pacifičkog regiona u ponedeljak su snažno porasle u očekivanju odluka sa sastanka lidera centralnih banaka u SAD i Japanu.

Indeks berze u Japanu, Nikkei ojačao je 1,74 odsto, dok je Topix zatvorio u plusu 20,63 poena, odnosno 1,52 odsto.

U Kini je Shanghai Composite Index tokom dana bio u dobitku za više od 3 odsto, međutim pad cena nafte u kasnijem trgovanju spustio je dobitke na 0,1 odsto.

Hongonški Hang Seng je zatvorio u plusu 1,17 odsto, južnokorejski KOSPI 0,04 odsto, dok je australski S&P/ASX 200 ojačao 0,37 odsto.

Pažnja azijskih investitora usmerena je na sastanke lidera Bank of Japan i američke Uprave federalnih rezervi koji će se održati tokom ove nedelje. Krajem januara, Centralna banka Japan je najavila mogućnost dodatnog snižavanja kamatnih stopa. Kamata na depozite koje tamošnje finansijske kompanije drže kod centralne banke trenutno iznosi minus -0,1 odsto.

Tržišta ne očekuju da će doći do povećanja kamatnih stopa u SAD, što je pozitivno za azijska narastajuća tržišta

Azijske investitore ohrabrio je i rast cena akcija na Wall Streetu i na evropskim berzama u petak.

Danas su ulagači zanemarili u subotu objavljene podatke koji ukazuju na usporavanje kineske privrede u januaru i februaru.

Tokom vikenda je objavljeno da je industrijska proizvodnja u Kini u prva dva meseca ove godine porasla najsporijim tempom od 2008., dok je promet u maloprodaji porastao po najnižoj stopi od maja prošle godine.

Međutim, investicije u fiksni kapital, što je ključni pokretač privrede, porasle su u prva dva meseca ove godine 10,2 odsto u odnosu na isti period prošle godin, što je ublažilo strahovanja investitora od naglog usporavanja rasta druge po veličini globalne privrede.

Previous Ruska preduzeća se okreću Srbiji
Next Ove stvari dobar menadžer ne bi trebalo da radi

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Dolar ojačao nakon tri sedmice slabljenja

Na svetskim valutnim tržištima dolar je prema korpi valuta prošle sedmice ojačao, nakon tri sedmice slabljenja, što se najviše zahvaljuje rastu njegovog kursa prema evru i britanskoj funti.

Najvažnije vesti 0 Comments

Wall Street: Najveći nedeljni pad indeksa od dolaska Trampa na vlast

Cene akcija na američkim berzama u ovoj su nedelji zabeležile najveći pad od novembra meseca, kada je Donald Tramp izabran za predsednika SAD.

Azijske berze: Dolar stabilan prema evru

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno jer nema vesti koje bi podstakle tržište i jer ulagači ne žele znatnije menjati pozicije uoči sastanka američkog i kineskog predsednika kasnije

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply