Snažan rast cena akcija na berzama azijsko-pacifičkog regiona

Snažan rast cena akcija na berzama azijsko-pacifičkog regiona

Cene akcija na berzama azijsko-pacifičkog regiona u ponedeljak su snažno porasle u očekivanju odluka sa sastanka lidera centralnih banaka u SAD i Japanu.

Indeks berze u Japanu, Nikkei ojačao je 1,74 odsto, dok je Topix zatvorio u plusu 20,63 poena, odnosno 1,52 odsto.

U Kini je Shanghai Composite Index tokom dana bio u dobitku za više od 3 odsto, međutim pad cena nafte u kasnijem trgovanju spustio je dobitke na 0,1 odsto.

Hongonški Hang Seng je zatvorio u plusu 1,17 odsto, južnokorejski KOSPI 0,04 odsto, dok je australski S&P/ASX 200 ojačao 0,37 odsto.

Pažnja azijskih investitora usmerena je na sastanke lidera Bank of Japan i američke Uprave federalnih rezervi koji će se održati tokom ove nedelje. Krajem januara, Centralna banka Japan je najavila mogućnost dodatnog snižavanja kamatnih stopa. Kamata na depozite koje tamošnje finansijske kompanije drže kod centralne banke trenutno iznosi minus -0,1 odsto.

Tržišta ne očekuju da će doći do povećanja kamatnih stopa u SAD, što je pozitivno za azijska narastajuća tržišta

Azijske investitore ohrabrio je i rast cena akcija na Wall Streetu i na evropskim berzama u petak.

Danas su ulagači zanemarili u subotu objavljene podatke koji ukazuju na usporavanje kineske privrede u januaru i februaru.

Tokom vikenda je objavljeno da je industrijska proizvodnja u Kini u prva dva meseca ove godine porasla najsporijim tempom od 2008., dok je promet u maloprodaji porastao po najnižoj stopi od maja prošle godine.

Međutim, investicije u fiksni kapital, što je ključni pokretač privrede, porasle su u prva dva meseca ove godine 10,2 odsto u odnosu na isti period prošle godin, što je ublažilo strahovanja investitora od naglog usporavanja rasta druge po veličini globalne privrede.

Previous Ruska preduzeća se okreću Srbiji
Next Ove stvari dobar menadžer ne bi trebalo da radi

You might also like

Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar skočio

Na azijskim berzama u petak su cene akcija pale, nakon višednevnih dobitaka, jer su ulagači oprezni zbog stagnacije indeksa na Wall Streetu, dok se dolar malo oporavio od jučerašnjih gubitaka.

Evropske berze: Bankarski sektor pritisnuo berze

Na evropskim berzama se u ponedeljak trguje oprezno, a pod najvećim je pritiskom bankarski sektor, nakon što su krajem prošle nedelje objavljeni rezultati ′stres′ testova evropskih banaka.

Wall Street: Trumpova pobeda izazvala skok indeksa

Na Wall Streetu su u sredu berzanski indeksi skočili više od 1 odsto, nakon velikog preokreta u kojem su nadoknadili prvbitne oštre gubitke izazvane neočekivanom pobedom Donalda Trumpa na američkim

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply