Sarajevska berza uvela islamski indeks

Sarajevska berza uvela islamski indeks

Direktor Sarajevske berze (SASE), Tarik Kurbegović, i direktor Bosnia Bank International (BBI) Amer Bukvić u petak su u Sarajevu potpisali ugovor kojim su zajednički uspostavili islamski indeks na SASE.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predstavnici njihovog strateškog partnera Istanbulska berze.

Direktor BBI banke naglasio je kako je prisustvo predstavnika Borsa Istanbul i njihova podrška od izuzetnog značaja za realizaciju ovog projekta, ali i mnogih u budućnosti.

„Uvođenjem Islamskog indeksa očekujemo veći interes investitora iz cijelog svijeta za tržište kapitala u BiH. Poznato je da islamske finansije rastu veoma brzo i imaju prosječni godišnji rast od 15 do 20 posto. S druge strane sve više investitora želi ulagati u kompanije koje posluju u skladu s etičkim principima. Stoga je uvođenje Islamskog indeksa od izuzetnog značaja za cijelu privredu BiH. Na ovaj način mi stavljamo BiH i naše tržište kapitala na svjetsku investicijsku mapu“, izjavio je Amer Bukvić, direktor BBI banke.

On je naglasio da su na uspostavljanju Islamskog indeksa radili domaći i strani stručnjaci iz ove oblasti, eksperti koji su učestvovali u kreiranju na London Stock Exchange i New York Stock Exchangea.

Islamski indeks

“Islamski indeks” predstavlja akcije koje su šerijatski kompatibilne.

Screening je proces baziran na šerijatskim principima kojeg donose šerijatski odbori, pomoću kojeg se određuje koje kompanije posluju u skladu s tim principima.

Islamski indeks je formiran 1999. godine u Bahreinu, a stvoren je za investitore koji žele ulagati u skladu sa islamskim šerijatskim zakonom.

Izvor:Agencije
Previous Za ove kompanije će se čuti u 2016. godini
Next Zašto je u Srbiji sve više nezavršenih objekata?

You might also like

Berza

Uranijum bio najlošija roba na svetskim tržištima u 2016. godini

Nijedna vodeća roba u svetu nije imala lošiju 2016. godinu od uranijuma, piše Bloomberg, dodajući da je u stvari cela decenija bila prilično depresivna za taj prirodni element koji se

Berza

Beogradska berza: Komercijalna banka u fokusu investitora

Trgovanje na Beogradskoj berzi je ponovo uzletelo, a pad BELEX indeksa je zaustavljen.

Svetske berze

Wall Street: Mešovite oscilacije indeksa

Na Wall Streetu su u sredu S&P 500 i Nasdaq indeks blago porasli, dok je Dow Jones oslabio pod pritiskom pada cena akcija banaka.