Ruska preduzeća se okreću Srbiji

Ruska preduzeća se okreću Srbiji

Najnovija politička dešavanja i susreti zvaničnika dve zemlje nagoveštavaju da će lanjski zastoj u robnoj razmeni biti prevaziđen.

Trgovinsku razmenu Srbije i Ruske Federacije u 2015. godini obeležila je povremena promena kursa i pad vrednosti rublje, što traje od kraja septembra 2014. godine, ukazuju iz Privredne komore Srbije. To je izazvalo nesigurnost naplate, otežano planiranje i znatan pad izvoza, pa i uvoza. Ukupna prošlogodišnja robna razmena dve zemlje dostigla je 2,52 milijarde dolara, u poređenju sa 3,4 milijarde u 2014. Srbija je prošle godine izvezla robu za 726,26 miliona dolara, što je za 29,7 odsto manje nego u 2014, a uvezla za 1,8 milijardi, za oko četvrtinu manje nego u prethodnoj godini.

Najnovija politička dešavanja i susreti zvaničnika dve zemlje nagoveštavaju da će ovaj zastoj biti prevaziđen i da predstoji proširenje ekonomske saradnje Srbije i Rusije. Ruska preduzeća napuštaju saradnju sa turskim kompanijama i okreću se firmama iz Srbije, izjavio je nedavno David Vartanov, predsednik organizacionog odbora privredne izložbe „Ekspo Rusija–Srbija 2016”, koja će se od 16. do 18. marta po treći put održati u hotelu „Metropol palas” u Beogradu. Ruska automobilska industrija traži kooperante u Srbiji, kako bi naši proizvođači auto-komponenti mogli da popune prazninu na ruskom tržištu nakon prestanka saradnje sa firmama iz Turske.

Zbog pada vrednosti rublje više je smanjen izvoz robe naše industrije nego poljoprivrede. Najveći udeo u ukupnoj vrednosti izvoza iz Srbije u Rusiju i u prošloj godini imale su ženske čarape – 7,8 procenata, ali je njihov izvoz lane bio manji 27,6 odsto. Cirkulacione pumpe za grejne sisteme su na trećem mestu liste srpskih izvoznih proizvoda u Rusiju, ali je u 2015. vrednost njihovog izvoz bila manja za 26,7 procenata. Pad izvoza pokrivača podova bio je najveći – 64 odsto, slede sastavljene podne ploče – 54 odsto, zatim cevi od rafinisanog bakra – 48 procenata.

foto: thecaratroom.com

foto: thecaratroom.com

Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije u Rusiju u 2015. dostigao je 269,94 miliona dolara, što je za 13,3 odsto manje nego u 2014. kada je premašio 294 miliona dolara. Pored svih otežavajućih okolnosti, izvoz jabuka povećan je prošle godine za 35 odsto, a njihov udeo u ukupnom izvozu je najveći – 13,4 odsto. Izvoz nektarina je povećan za 122, bresaka 93, a trešanja i višanja 90 procenata.

Trupovi i polutke od domaćih svinja u prošlogodišnjem ukupnom izvozu Srbije u Rusiju činile su 3,1 odsto. Upućeni tvrde da bi izvoz mesa i prerađevina mogao da bude i veći, pod uslovom da te robe imamo, što potvrđuje u izjavi za Tanjug i Vukoje Muhadinović, generalni direktor industrije mesa „Topola” iz Bačke Topole. Ova kompanija već desetu godinu prodaje na ruskom tržištu smrznuto meso, konzervirane i trajne proizvode. U poslednje dve godine znatno više, ali transport svinjskog mesa iz Srbije ne može kopnenim putem preko teritorije država Evropske unije. Smrznuto meso moralo je da putuje 25 i 30 dana preko luke Bar do Sankt Peterburga, jer je isporuka avionom veoma skupa. – Kada je rublja pozitivna, čitava Srbija radi, kada devalvira – ne radi niko – kaže Muhadinović. Našim građevincima u Rusiji se nude poslovi izgradnje sportskih objekata i zgrada koje će se koristiti za svetsko prvenstvo u fudbalu koje će biti održano u Rusiji 2018. godine, a Rusi su zainteresovani i za srpske banje i zimske turističke centre.

Izvor: GdeInvestirati/Politika
Previous 3 saveta za pokretanje uspešnog biznisa
Next Snažan rast cena akcija na berzama azijsko-pacifičkog regiona

You might also like

Kompanije 0 Comments

Poslednjeg dana 2016. putem aplikacije WhatsApp poslato 63 milijarde poruka

Najpopularniji chat servis na svetu WhatsApp oborio je rekord u broju poslatih poruka, kada je poslednjeg dana stare godine poslato rekordnih 63 milijarde poruka.

Sve što treba da znate o 5G sledećoj generaciji mobilnih mreža

Sledeća generacija mobilnih standarda donosi mnogo više od bržeg downloada. Tehnologija 5G će izmeniti svet u još mnogo čemu.

Tema dana 0 Comments

Radnicima PKB-a otpremnine od 450 evra po godini staža

Javni poziv za privatizaciju PKB-a mogao bi da bude raspisan do 15. avgusta, a radnicima tog preduzeća se nude otpremnine od 450 evra po godini staža, piše “Politika”.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply