Evropske berze u zelenom, jeftiniji evro, nafta i zlato

Evropske berze u zelenom, jeftiniji evro, nafta i zlato

Cene akcija na evropskim tržištima kapitala i u ponedeljak su porasle podržane monetarnim merama Evropske centralne banke.

Glavni indeks berze u Londonu FTSE ojačao je 0,57 odsto, dok je francuski CAC40 porastao 0,31 odsto.

Slabljenje evra prema dolaru pozitivno utiče na nemačke izvoznike, te je glavni indeks berze u Frankfurtu trgovanje zatvorio u plusu 1,62 odsto, približivši se nivou od 10.000 poena, vrednost koja je poslednji put zabeležena početkom januara.

Veće dobitke na tržištima ograničila je cena nafte koja je u padu zbog odbijanja Irana da se priključi dogovoru o zamrzavanju proizvodnje dok ne dostigne nivo proizvodnje od pre uvođenja sankcija koji je iznosio četiri miliona barela dnevno.

Na londonskom tržištu barel “brent” nafte u ponedeljak je pojeftinio 2,12 odsto, na 39,50 dolara, dok je cena američke WTI nafte pala 3,82 odsto, na 37,03 dolara za barel.

U fokusu investitora narednih dana će biti dvodnevni sastanak američke centralne banke sa koje će verovatno biti oprezni s izjavama po pitanju povećanja kamatnih stopa. U anketi Reutersa, 60 odsto ekonomista veruje da će Fed povećati kamate krajem juna.

Osim sastanka Fed-a, tržišne učesnike očekuje dinamična sedmica po planu monetarne politike na globalnom nivou. Pažljivo će se pratiti odluke o kamatnim stopama niza značajnih centralnih banaka u svetu, uključujući japansku, švajcarsku, australsku, norvešku i britansku, koje će sve održati sastanke do kraja ove nedelje.

Zbog očekivanja odluka centralnih banaka na deviznim tržištima se u ponedeljak trgovalo relativno mirno. Zajednička evropska valuta je oslabila u odnosu na američku i trguje se po ceni 1,1088 dolara, što je za 0,61 odsto niža cena u odnosu na petak uveče.

Unca zlata jeftinija je 9,34 dolara, odnosno 0,75 odsto i košta 1240,11 dolara.

Previous Analitičari: Prošlonedeljno kretanje kurseva samo privremene anomalije, dolar će jačati u odnosu na evro
Next Dinar stagnira prema evru, kurs 123,38 dinara za evro

You might also like

Evropske berze: Oprezna trgovina, akcije nastavljaju rast

Nakon sedam dana rasta cena akcija, na evropskim berzama u četvrtak ujutro trguje se oprezno, pri čemu je rudarski sektor oslabio, dok je vazduhoplovni ojačao.

Evro danas 118,95 dinara

Devizni kurs će biti 118,95 dinara za evro, što će biti rekordna vrednost domaće valute u ovoj godini, objavila je Narodna banka Srbije.

Produktna berza: Stočni ječam uslovio veliki skok prometa

Na novosadskoj Produktnoj berzi ove sedmice usledio je veliki skok prometa u trgovanju, zbog velike količine stočnog ječma na berzanskom tržištu, koji je činio čak 40 odsto prometa.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply