Evropska unija predlaže smanjenje proizvodnje mleka kako bi sprečila daljni pad cena

Evropska unija predlaže smanjenje proizvodnje mleka kako bi sprečila daljni pad cena

Evropska unija je danas podržala privremeno smanjenje proizvodnje mleka u zemljama članicama, kako bi se uhvatila u koštac sa niskim cenama koje su uzdrmale mlečnu industriju.

Prekomerna proizvodnja mleka, koja je nastupila posle ukidanja kvota za proizvodnju mleka u EU u aprilu 2015. godine, uzrokovala je sunovrat cena u mlečnoj industriji.

“Spreman sam da predložim primenu ovih propisa. Pun modalitet ovih mera tek treba da finalizuje Komisija, i očekujem da ćemo biti u poziciji da veoma brzo o ovome obavestimo zemlje članice”, izjavio je evropski komesar za poljoprivredu, Phil Hogan, na kriznom sastanku sa evropskim ministrima poljoprivrede u Briselu.

Niz faktora, uključujući promene navika u ishrani, usporavanje kineske tražnje i ruski embargo na zapadne proizvode, oborili su cene govedine, svinjetine i mleka.

Oko 100 poljoprivrednika je danas protestovalo u Briselu, samo šest meseci pošto je EU najavila paket pomoći poljoprivrednicima u iznosu od 500 miliona evra za rešavanje posledica krize.

Posle kriznog ministarskog sastanka u septembru, koji su takođe obeležili protesti, sindikati poljoprivrednika su tvrdili da pomoć EU nije ni blizu dovoljna za nadoknadu gubitaka poljoprivrednicima.

Izvor:Tanjug
Previous Beogradska berza: Blagi pad indeksa, najprometniji AIK
Next Sputnik: EU usaglasila pet principa u odnosima sa Rusijom

You might also like

Prehrambena industrija

Bez povećanja PDV-a na pekarske proizvode

Prodaja pekarskih proizvoda „u tanjiru” ne smatra se posebnom uslugom na koju se obračunava PDV od 20 odsto, tako da nema razloga za poskupljenje, kažu u Ministarstvu finansija.

Najvažnije vesti

Koliko se zaista isplati proizvodnja lešnika u Srbiji?

Za lešnik je potrebno samo nešto novca, znanje i strpljenja. A opet, u Srbiji je proizvođača toliko malo da se 90 odsto lešnika uvozi.

Prehrambena industrija

Na prodaju proizvodna hala kompanije “Wunder” u Aleksandrovu sa početnom cenom od 63 miliona dinara

Imovina fabrike konditora “Wunder” u stečaju ponuđena je potencijalnim kupcima, a proizvodna hala je površine 1.231 m2 i nalazi se u Aleksandrovu, opština Merošina.