Evropska unija predlaže smanjenje proizvodnje mleka kako bi sprečila daljni pad cena

Evropska unija predlaže smanjenje proizvodnje mleka kako bi sprečila daljni pad cena

Evropska unija je danas podržala privremeno smanjenje proizvodnje mleka u zemljama članicama, kako bi se uhvatila u koštac sa niskim cenama koje su uzdrmale mlečnu industriju.

Prekomerna proizvodnja mleka, koja je nastupila posle ukidanja kvota za proizvodnju mleka u EU u aprilu 2015. godine, uzrokovala je sunovrat cena u mlečnoj industriji.

“Spreman sam da predložim primenu ovih propisa. Pun modalitet ovih mera tek treba da finalizuje Komisija, i očekujem da ćemo biti u poziciji da veoma brzo o ovome obavestimo zemlje članice”, izjavio je evropski komesar za poljoprivredu, Phil Hogan, na kriznom sastanku sa evropskim ministrima poljoprivrede u Briselu.

Niz faktora, uključujući promene navika u ishrani, usporavanje kineske tražnje i ruski embargo na zapadne proizvode, oborili su cene govedine, svinjetine i mleka.

Oko 100 poljoprivrednika je danas protestovalo u Briselu, samo šest meseci pošto je EU najavila paket pomoći poljoprivrednicima u iznosu od 500 miliona evra za rešavanje posledica krize.

Posle kriznog ministarskog sastanka u septembru, koji su takođe obeležili protesti, sindikati poljoprivrednika su tvrdili da pomoć EU nije ni blizu dovoljna za nadoknadu gubitaka poljoprivrednicima.

Izvor:Tanjug
Previous Beogradska berza: Blagi pad indeksa, najprometniji AIK
Next Sputnik: EU usaglasila pet principa u odnosima sa Rusijom

You might also like

Prehrambena industrija 0 Comments

Kinezi zainteresovani za srpsku hranu

Tokom jučerašnjeg dana delegacija kineskih stručnjaka obilazila je proizvodne pogone širom naše zemlje. Danas se potpisuje memorandum kojim se priprema izvoz naših artikala.

Agrobiznis 0 Comments

Globalne cene mleka na najvišem nivou u poslednje dve godine

Prosečna cena mleka porasla je treći put uzastopno, dosegavši svoj najviši nivo od jula 2014. godine, podaci su sa poslednje aukcije globalnog proizvođača “Fonterra” iz Novog Zelanda.

Kompanije 0 Comments

Vaučeri za sezonske radnike naredne godine

Naredne sezone, sezonski radnici imaće regulisan status privremenog radnika, kada će stupiti na snagu zakon koji reguliše ovu oblast.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply