Analitičari: Prošlonedeljno kretanje kurseva samo privremene anomalije, dolar će jačati u odnosu na evro

Analitičari: Prošlonedeljno kretanje kurseva samo privremene anomalije, dolar će jačati u odnosu na evro

Još uvek se nije slegla prašina nakon neuobičajeno velikih kretanja na finansijskim tržištima koje je u četvrtak prouzrokovala Evropska centralna banka, a investitori se već fokusiraju na nove važne događaje koji su najavljeni za ovu nedelju.

Zbog izrazito niske stope inflacije ECB je očekivano odlučila da dodatno spusti kamatne stope u negativnu teritoriju (na depozite banaka kamatna stopa je snižena sa -0,3% na -0,4%) i poveća iznos kojeg ubrizgava u finansijski sustav sa 60 na 80 milijardi evra mesečno. Odmah posle objave ove odluke evro je očekivano oslabio približno 1%. Ipak Mario Dragi, guverner ECB, izjavio je da se kamatne stope ne mogu u nedogled spuštati i da ne očekuje dodatno spuštanje sa ovog nivoa.

Investitori na finansijskim tržištima su tu izjavu protumačili kao najavu završetka ciklusa popuštanja monetarne politike koju je ECB sprovodila od početka finansijske krize, te su masovno počeli da kupuju evro, koji je u samo nekoliko sati ojačao približno 3,5%.

Budući da je ECB druga najveća centralna banka na svetu, ostale centralne banke će sigurno uzeti u obzir gore navedenu odluku i svoje planove prilagoditi novoj situaciji.

Tokom nedelje nekoliko drugih važnih centralnih banaka takođe odlučuje o visini kamatnih stopa i treba se pripremiti na eventualne nove nagle promene kursa.

Centralne banke Japana, Švajcarske i Velike Britanije verovatno neće donositi odluke o promenama visine kamatnih stopa, ali će sigurno u komentarima poručiti da će labavu monetaru politiku nastaviti da sprovode sve dok bude potrebno.

Bilo kakva najava skorašnjeg podizanja kamatnih stopa bi verovatno dovela do naglog jačanja valute, što ne bi bilo dobro za izvoz domaće ekonomije. Upravo je nastavak jačanja vlastite valute najveća briga američkom FED-u, koji u sredu donosi odluku o visini kamatnih stopa. Iako je ekonomska situacija u SAD relativno dobra, FED se verovatno neće odlučiti na podizanje kamatnih stopa kako ne bi dovele do prebrzog jačanja američkog dolara koji bi mogao da našteti američkom izvozu, nego će samo najaviti podizanje na nekom od idućih sastanaka.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da će relativno optimističan ton komentara čelnice FED Janet Yellen biti dovoljan za zaustavljanje dodatnog slabljenja dolara u odnosu na evro tokom narednih nedelja.

Dugoročno će dolar verovatno nastaviti da jača, jer će očigledno bolja ekonomska situacija u SAD, u odnosu na situaciju u Evropi, kao i više kamatne stope koje iz toga proizlaze, pre ili kasnije prouzrokovati novi talas masovnog prebacivanja kapitala u SAD i jačanje dolara. Kretanja kursa poput prošlonedeljnog su verovatno samo privremene anomalije koje bi trebalo brzo da budu ispravljene.

Izvor:SEEBiz
Previous Sputnik: EU usaglasila pet principa u odnosima sa Rusijom
Next Evropske berze u zelenom, jeftiniji evro, nafta i zlato

You might also like

Akcije Dropboxa uzletele 35 odsto

Cena akcije Dropboxa skočila je više od 35 odsto u petak, prvog dana trgovanja tom akcijom na berzi, jer su ulagači, uprkos oštrom padu američkih tržišta, pokazali veliki interes za prvu veću inicijalnu

Svetske berze 0 Comments

Cena bitcoina porasla više od 20 odsto za tri dana

Cena bitcoina porasla je u poslednja tri dana više od 20 odsto dostigavši u jednom trenutku 719,26 dolara, što je bila njegova najviša vrednost od početka 2014.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: I dalje pod pritiskom tehnološkog sektora

Na Wall Streetu je i u ponedeljak S&P 500 indeks pao, treći dan zaredom, zbog pritiska na tehnološke akcije nakon što je prošle nedelje nekoliko kompanija razočaralo ulagače slabijim kvartalnim poslovnim rezultatima

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply