Veća zarada: Uzgajanje životinja na otvorenom

Veća zarada: Uzgajanje životinja na otvorenom

Niska otkupna cena tovljenika i velika ulaganja u moderne farme, navode sve više stočara koji razmišljaju o većoj zaradi da se okrenu odgoju životinja na otvorenom.

Taj sistem je posebno pogodan za stare rase, poput mangulice.

Mladen Marjan iz Kupinova odgaja 30 goveda starih rasa i pedesetak svinja, uglavnom mangulica. Životinje u 365 dana u godini na čistom vazduhu i suncu, pasu travu, jedu puževe i žir. Troškovi ishrane životinja su minimalni, a takva je i nagrade za meso visoko-biološkog kvaliteta.

“Svinje još nekako i uspemo da prodamo onome ko prepozna kvalitet iz ovakvog načina proizvodnj i ko zna šta traži, pa mu prodamo po višoj ceni. Inače, goveda idu po nekoj standardnoj ceni junećeg mesa kao i za onu kravu koja nikad nije izašla iz štale”, kaže Mladen Marjan.

Ovakvo meso na evropskom tržištu je i 40 odsto skuplje od konvencionalnog. Odgajivača životinja na otvorenom u Srbiji je dvadesetak, i tek nekoliko udruženja. Jedno od njih, zatražilo je od države neiskorišćene pašnjake, a od Zavoda za zaštitu prirode potvrdu
o autentičnosti.

“Kada bi imali mogućnost da vršimo ispašu na većim površinama, mogli bismo da registrujemo proizvode sa geografskim poreklom i onda bi nam to mnogo i olakšalo plasman proizvoda. Za bolji plasman je potrebno da se više odgajivača udruži i da tako nastupimo na tržištu da se lakše izborili i za cenu, a i za kupce”, navodi Jovan Milivojević iz Udruženja “Pastir”.

U Institutu za stočarstvo preporučuju da “Srbijašume” i “Vojvodinašume”, tamo gde postoji mogućnost, stočarima ustupaju zemljište.

“Preporuka je da imamo svinje sa pigmentiranom kožom pre svega durok, hemšir ali najbolje je da se gaje te autohtone rase, pre svega sa tim produženim tovom od 150 do 200 kilograma da bismo imali zrelo meso i kvalitetne trajne proizvode tih grla”, ističe Čedomir Radović iz Instituta za stočarstvo.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da će novi zakon o stočarstvu, koji predviđa klasiranje svinjskih i goveđih trupova na liniji klanja, omogućiti stočarima da sa klanicama pregovaraju o otkupnoj ceni i na osnovu kvaliteta mesa. To je dobra vest za odgajivače podolskog govečeta, resavke i mangulice.

Mangulica je prešla dugačak put. Od najboljeg srpskog izvoznog proizvoda u vreme Miloša Obrenovića do skoro istrebljene rase. Ipak, čini se da ponovo dolaze dobra vremena za nju, a kampanja o dobrom holesterolu ide joj u korist.

Izvor:RTS
Previous Sirija: Nema primirja u oblasti Hama
Next Evro ojačao prema dolaru, najveća vrednost ruske rublje u ovoj godini, zlato pojeftinilo

You might also like

U Srbiji naplata akciza na kafu od 1. januara 2018.

Od 1. januara 2018. godine u Srbiji će početi naplata akciza na kafu, rekao je saradnik časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) Ivan Nikolić.

Tema dana 0 Comments

Raspisan tender za tehničku kontrolu liftova u Beogradu

JP Gradsko stambeno raspisalo je tender za tehničku kontrolu liftova na području grada Beograda.

Marketing 0 Comments

Kako je šef kompanije za donji veš dočarao kolegama šta je život sa velikim grudima

Marketing kampanja proizvođača donjeg veša, koja se fokusirala na ono što je stvarno važno, zahvaljujući šašavom direktoru.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply