Loše preduzetničke navike

Loše preduzetničke navike

Kada je u pitanju privatno poslovanje, loše poslovne navike imaju mnogo ozbiljnije posledice.

Zbog loših navika ste najčešće manje produktivni – i to je sve. Nije za pohvalu, ali nije ni strašno kada se uzme u obzir da radite za drugog. Međutim, kada je u pitanju privatno poslovanje, loše poslovne navike imaju mnogo ozbiljnije posledice.
Kada se odlučite za samostalno poslovanje, sve se menja. Imate više slobode, snažniji autoritet i više mogućnosti, ali i znatno veću odgovornost. Sve što radite sada utiče na vašu poslovnu budućnost, na vaše zaposlene i na sveukupnu zaradu. A kao preduzetnik, uvek morate da budete dobar primer. Zato, pitanje jeste sa čim treba da prestanete?

Ne planirate

Kada ste preduzetnik, morate da planirate svaki dan i svaku nedelju, a nekada i čitav mesec unapred. Sada vi postavljate prioritete. Svaki posao ima važnost, a dalji rasporedi (i vaši i tuđi) postali su vaša odgovornost.

Odmah odgovarate na mailove

Možda jeste pristojno, ali je i nepotrebno. Da biste odgovorili na mail koji je upravo stigao, morate da prekinete ono što trenutno radite. A to nije dobro za posao. Šta ako stigne stotinu mailova? Tog dana bukvalno ništa više nećete stići da uradite. Razmislite koliko će vas to koštati.

Loša komunikacija

Više nemate vremena za „razglabanja”. Sve što kažete ili napišete treba da bude kratko i jasno. Time ćete štedeti i svoje i tuđe vreme. Da ne pominjemo da predugačka i nefokusirana obraćanja deluju vrlo neprofesionalno. Ako vam komunikacija nije jača strana, potražite pomoć stručnjaka. Višestruko će vam se isplatiti.

„Upadanje” u rutinu

Kada se sve radi rutinski, nema napretka i inovacija. Stvari postaju još gore kada dođete do nove, dotle nepoznate prepreke, jer ćete se prosto „blokirati”. Zato uvek pronalazite nov, efikasniji način da završite dnevne poslove. Biće vam i lakše i interesantnije.

Bez pauza

Nekada posao zahteva da se pauza preskoči, ali – priznajte – vrlo retko. Ako se nijednom ne odmorite i ne udaljite od posla, produktivnost i koncentracija opadaju, bez obzira koliki ste profesionalac. Kada ste preduzetnik, šest sati efektivnog rada je znatno bolje (i isplativije) od osam sati koje jedva preživite.

foto: holabirdsports.com

foto: holabirdsports.com

Kašnjenje

Kada ste glavni, neke izgovore više ne možete da koristite. Naravno da postoje prioriteti, ali izgovori poput – gužva u saobraćaju, uspavali ste se, niste mogli da nađete ključeve i slično – prestaju da postoje. Dogovore i planove morate da poštujete. Samo tako će i vas poštovati saradnici, klijenti i konkurencija.

Odugovlačenje

Svaki posao ima rok i do tada mora da se završi. Vi ste odgovorni za svaki korak u ostvarivanju planova i poštovanju rokova, a morate i da svojim ponašanjem date primer. Čak i ako nematemotivaciju, stisnite zube i nastavite.

Odlaganje odluka

Kada je sve na vama, odjednom sve odluke postaju komplikovane i teške. I ranije ste donosili odluke, ali odgovornost je bila mnogo manja. Ne zaboravite – i loša odluka je bolja od nedonošenja odluke. To znači i nemanje mišljenja, a to se preduzetniku ne oprašta.

Pristajanje na sve

„Ne” je u poslovanju vrlo važna reč. Ukoliko ste početnik i radite za drugog, podrazumeva se da pristajete na skoro sve. Kako se penjete na lestvici, sve više imate prava da odbijate. Niti sve možete, niti su sve ideje dobre. Nisu svi kandidati dobri za posao i, verovali ili ne, nisu svi potencijalni klijenti vredni vašeg truda.

Multitasking

Deluje da štedite vreme, a u stvari ga gubite. Svaki posao traži određeno posvećivanje. Ako radite više stvari u isto vreme, ni na jednu se niste stvarno skoncentrisali. A posao tada trpi. Zato se u svakom trenutku fokusirajte samo na jedan zadatak. Od vas zavisi koji je najvažniji.

Čak i da ne prihvatite ove savete, vaš posao neće propasti. Ipak, bićete manje produktivni, svaka od akcija koje preduzimate trajaće duže, novac će stizati sporije… Zato: polako i strpljivo – kao svakiuspešan preduzetnik.

Izvor: GdeInvestirati/Telegraf
Previous Ovo su korisni saveti za e-mail marketing
Next Evropska centralna banka i nafta podržali rast akcija na berzama u svetu

You might also like

Karijera

Slovenija traži radnike, najniža plata 784 evra

Slovenački poslodavci trenutno nude više od 400 slobodnih radnih mesta za konobare, vozače kamiona, nekvalifikovane radnike za rad u industriji na jednostavnijim poslovima, te čistače i higijeničare, a od stručnih

Preduzetništvo

Vulin: Subvencije za pokretanja sopstvenog biznisa 700 miliona dinara

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je država ove godine za subvencije za samozapošljavanje opredelila 700 miliona dinara,

Karijera

U subotu 25. marta na Čukarici počinje Sajam zapošljavanja

Nacionalna služba zapošljavanja (NSZ) organizovaće u subotu 25. marta u Opštini Čukarica Sajam zapošljavanja, na kome će slobodna radna mesta predstaviti više od 30 firmi kojima je potrebno 350 radnika.