Evropska centralna banka i nafta podržali rast akcija na berzama u svetu

Evropska centralna banka i nafta podržali rast akcija na berzama u svetu

Cene akcija na svetskim berzama protekle nedelje su značajno porasle jer je Evropska centralna banka (ECB), kao što se očekivalo, dodatno olabavila monetarnu politiku.

Tako je referentna kamata sniženaa sa 0,05 na nula odsto, dok je kamata na depozite banaka dodatno snižena u negativno područje, sa minus 0,3 na minus 0,4 odsto.

Ulagače je ohrabrilo i povećanje ECB-a programa mesečne kupovine obveznica,sa dosadašnjih 60 milijardi na 80 milijardi evra, što bi trebalo podstaknuti kreditiranje i rast privrede evrozone i sprečiti deflatorna kretanja.

To je zaista ohrabrilo investitore jer su tržišta ovisna o nultim kamatnim stopama. Pa, to je besplatan novac”, kaže Kim Forrest, analitičarka u “Fort Pitt Group”.

Međutim, cene akcija na evropskim berzama, a zatim i na Wall Street-u oštro su pale, nakon što je predsednik ECB-a Mario Draghi na konferenciji za medije izjavio da bi ubuduće ECB smanjila kamate samo u slučaju izvanrednih okolnosti.

Tako je najavio da je ciklus smanjenja cene novca završen, što je razočaralo ulagače koji su očekivali uobičajenu poruku da su daljnji rezovi mogući ako to bude potrebno.

Istovremeno investitore je uplašila mogućnost da će rekordno niske kamate u Evropi izazvati slabljenje kursa evra, što bi nepovoljno uticalo na američke banke i izvoz.

Ipak, u petak su tržišta nadoknadila sve prijašnje gubitke jer su ulagači zaključili da su mere ECB-a agresivnije nego što se očekivalo i da Banka i dalje ima prostora za podsticanje privrede, ako bude potrebno, nekonvencionalnim merama monetarne politike.

Zahvaljujući tome, u petak su cene akcija i na evropskim berzama i na Wall Streetu snažno porasle.

Čini mi se da je skok cena, podstaknut merama ECB-a, samo bio odgođen s četvrtka na petak. Investitori su analizirali mere ECB-a i zaključili da je to dobra vest za tržišta, odbacivši prethodnu skeptičnost”, kaže Eric Kuby, direktor u “North Star Investment Management”.

Podsticajno je na tržišta uticao i rast cena nafte, što je podržalo rast akcija u energetskom sektoru, koje su i protekle sedmice bile među najvećim dobitnicima.

U Londonu je cena barela protekle nedelje porasla 4 odsto, na 40,39 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 7 odsto, na 38,69 dolara.

To se zahvaljuje izveštaju Međunarodne agencije za energiju (IEA) u kojem se kaže da su cene ‘crnog zlata’ verovatno dotakle dno jer se proizvodnja u SAD-u i drugim zemljama koje nisu članice OPEC-a počinje smanjivati.

Zahvaljujući svemu tome, na Wall Streetu su protekle sedmice cene akcija porasle, četvrtu nedelju zaredom, pa su nadoknadile veći deo gubitaka od početka godine, kada su tržišta bila pod snažnim pritiskom zbog pada cena nafte i sirovina te strahovanja ulagača od posledica usporavanja rasta kineske privrede.

Trenutno je S&P 500 indeks na gubitku od početka godine još samo 1,1 odsto.

I na većini evropskih burzi cene akcija su protekle nedelje porasle. Frankfurtski DAX je ojačao 0,1 odsto, pariški CAC 0,8 odsto. Londonski FTSE, naprotiv. oslabio je 1 odsto.

Izvor:SEEBiz
Previous Loše preduzetničke navike
Next Cvetanje algi uzrokovalo pomor lososa u Čileu

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street porastao drugi dan zaredom

Na Wall Streetu su u ponedeljak indeksi porasli drugi dan zaredom, nadoknadivši deo velikih gubitaka od prošle nedelje kada su tržište uzdrmale naznake jačanja inflacije i rast prinosa na obveznice.

Beogradska berza: Philip Morris skočio 6 odsto

Prvi trgovački dan u sedmici na Beogradskoj berzi doneo je izuzetno skromnu investicionu aktivnost i pad tržišta mereno repernim indeksom Belex15.

Makroekonomija 1Comments

Gligorov: Nije lako prognozirati kako će se pobeda Trampa odraziti na svetsku ekonomiju

Stručnjak Bečkog instituta za međunarodnu ekonomiju Vladimir Gligorov kaže da nije lako prognozirati kako će se pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD odraziti na svetsku ekonomiju, ali ocenjuje

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply