Evro ojačao prema dolaru, najveća vrednost ruske rublje u ovoj godini, zlato pojeftinilo

Evro ojačao prema dolaru, najveća vrednost ruske rublje u ovoj godini, zlato pojeftinilo

Vrednost zajedničke evropske valute prema američkoj protekle je nedelje na svetskim valutnim tržštima porasla 1,3 odsto, na 1,1156 dolara.

U četvrtak je kurs evra u jednom trenutku prešao granicu od 1,12 dolara.

Evro je ojačao i prema japanskoj valuti, za 1,4 odsto, na 127,00 jena, najviši nivo u tri sedmice.

I dolar je ojačao prema prema jenu ali je oslabio prema britanskoj valuti i ostala tri dolara (CAD,AUD,NZ), te je dolarov indeks, ICE, koji meri vrednost američke u korpi najvrednijih svetskih valuta na nedeljnom nivou slabiji 0,8 odsto.

Evropska centralna banka (ECB), kao što se očekivalo, dodatno olabavila monetarnu politiku. Tako je referentna kamata snižena sa 0,05 na nula odsto, dok je kamata na depozite banaka dodatno snižena u negativno područje, sa minus 0,3 na minus 0,4 odsto. Pored toga, ECB je povećala program mesečne kupovine obveznica,sa dosadašnjih 60 milijardi na 80 milijardi evra.

Popuštanje monetarne politike ECB-a bilo je očekivano, pa je kurs evra danima slabio. Međutim, u četvrtak je predsednik ECB Marijo Draghi na konferenciji za medije izjavio da je malo verovatno da će Banka dodatno smanjiti kamate, iz čega su investitori zaključili da je ciklus smanjenja cene novca završen, što je izazvalo oštre oscilacije kurseva.

Nakon najave smanjenja kamata ECB-a, kurs evra je u četvrtak najpre pao 1,6 odsto, na 1,0820 dolara, da bi nakon Draghijeve poruke skočio na 1,1215 dolara.

Ipak, u petak su se tržišta smirila, a kurs evra pao ispod 1,12 dolara.

“Pre nekoliko meseci, kad biste očekivali da će takve mere biti donete, mislili biste da će evro oslabiti za tri odsto. Gledajući u budućnost, to nije pozitivno za preduzimanje rizika, a verovatno je povoljno za evro, međutim moramo videti kakva će biti kretanja kursa valuta idućih dana”, kazao je Gian Marco Salcioli, direktor u italijanskoj “Intesa Sanpaolo Banca IMI”.

Gubici dolara u petak ograničeni su odlukom Narodne banke Kine da ojača nacionalnu valutu, na 6,50 juana za dolar, u odnosu na 6,51 juana za dolar prethodnog dana.

zlato i naftaRast valuta tržišta u usponu

Rast cena nafte iznad 40 dolara po barelu ojačao je valute zemalja izvoznika sirovina, poput Rusije, Brazila i Južnoafričke Republike. 

U Londonu je cena barela protekle nedelje porasla 4 odsto, na 40,39 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 7 odsto, na 38,69 dolara.

To se zahvaljuje izveštaju Međunarodne agencije za energiju (IEA) u kojem se kaže da su cene ‘crnog zlata’ verovatno dotakle dno jer se proizvodnja u SAD-u i drugim zemljama koje nisu članice OPEC-a počinje smanjivati.

U takvim okolnostima, ruska rublja je u odnosu na dolar ojačala 2,4 odsto i prvi put ove godine vrednost joj je ispod nivoa 70 rubalja za dolar.

Južnoafrički rand je prema američkoj valuti ojačao 1,2 odsto, dok je najveći nedeljni dobitak zabeležio brazilski real koji je prema dolaru porastao 4,6 odsto.

Zlato jeftinije

Podsticane mere Evropske centralne banke protekle su nedelje spustile cenu žutog plemenitog metala. Prethodno je cena bila dostigla 1284,64 dolara za uncu zlata, što je bio najviši nivo od polovine februara 2015.

Na kraju nedelje, cena zlata u Londonu iznosila je 1250,88 dolara po unci, što je pad za 0,89 odsto na nedeljnom nivou.

Uprkos tome, zlato je u ovoj godini roba sa najboljim performansima. U poslednja tri meseca cena zlata je porasla skoro 17 odsto.

Izvor:Agencije

Previous Evo koje programe koriste najuspešniji preduzetnici
Next Ovo su korisni saveti za e-mail marketing

You might also like

Društvo 0 Comments

Svaki treći radnik u Srbiji radi “na crno”

Svaki treći radnik u Srbiji radi “na crno”, a inspekcija rada je zbog utvrđenih nepravilnosti tokom prošle godine kaznila poslodavce u zemlji sa više od 231 milion dinara, rečeno je

NBS: Povećano interesovanje stranih investitora za ulaganje u dinar

Osnovni razlozi aprecijacijskih pritisaka (jačanja dinara) u petak su bili, kao i tokom celog jula, povećano interesovanje stranih investitora za ulaganje u dinar i nešto veća prodaja deviza od strane

Kompanije 0 Comments

Vlasnik Rudnap Groupe pred bankrotom

Prema pisanju medija biznismen Vojin Lazarević duguje državi 11,6 milijardi dinara, a kompanija mu je u blokadi duže od godinu dana.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply