Evro ojačao prema dolaru, najveća vrednost ruske rublje u ovoj godini, zlato pojeftinilo

Evro ojačao prema dolaru, najveća vrednost ruske rublje u ovoj godini, zlato pojeftinilo

Vrednost zajedničke evropske valute prema američkoj protekle je nedelje na svetskim valutnim tržštima porasla 1,3 odsto, na 1,1156 dolara.

U četvrtak je kurs evra u jednom trenutku prešao granicu od 1,12 dolara.

Evro je ojačao i prema japanskoj valuti, za 1,4 odsto, na 127,00 jena, najviši nivo u tri sedmice.

I dolar je ojačao prema prema jenu ali je oslabio prema britanskoj valuti i ostala tri dolara (CAD,AUD,NZ), te je dolarov indeks, ICE, koji meri vrednost američke u korpi najvrednijih svetskih valuta na nedeljnom nivou slabiji 0,8 odsto.

Evropska centralna banka (ECB), kao što se očekivalo, dodatno olabavila monetarnu politiku. Tako je referentna kamata snižena sa 0,05 na nula odsto, dok je kamata na depozite banaka dodatno snižena u negativno područje, sa minus 0,3 na minus 0,4 odsto. Pored toga, ECB je povećala program mesečne kupovine obveznica,sa dosadašnjih 60 milijardi na 80 milijardi evra.

Popuštanje monetarne politike ECB-a bilo je očekivano, pa je kurs evra danima slabio. Međutim, u četvrtak je predsednik ECB Marijo Draghi na konferenciji za medije izjavio da je malo verovatno da će Banka dodatno smanjiti kamate, iz čega su investitori zaključili da je ciklus smanjenja cene novca završen, što je izazvalo oštre oscilacije kurseva.

Nakon najave smanjenja kamata ECB-a, kurs evra je u četvrtak najpre pao 1,6 odsto, na 1,0820 dolara, da bi nakon Draghijeve poruke skočio na 1,1215 dolara.

Ipak, u petak su se tržišta smirila, a kurs evra pao ispod 1,12 dolara.

“Pre nekoliko meseci, kad biste očekivali da će takve mere biti donete, mislili biste da će evro oslabiti za tri odsto. Gledajući u budućnost, to nije pozitivno za preduzimanje rizika, a verovatno je povoljno za evro, međutim moramo videti kakva će biti kretanja kursa valuta idućih dana”, kazao je Gian Marco Salcioli, direktor u italijanskoj “Intesa Sanpaolo Banca IMI”.

Gubici dolara u petak ograničeni su odlukom Narodne banke Kine da ojača nacionalnu valutu, na 6,50 juana za dolar, u odnosu na 6,51 juana za dolar prethodnog dana.

zlato i naftaRast valuta tržišta u usponu

Rast cena nafte iznad 40 dolara po barelu ojačao je valute zemalja izvoznika sirovina, poput Rusije, Brazila i Južnoafričke Republike. 

U Londonu je cena barela protekle nedelje porasla 4 odsto, na 40,39 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 7 odsto, na 38,69 dolara.

To se zahvaljuje izveštaju Međunarodne agencije za energiju (IEA) u kojem se kaže da su cene ‘crnog zlata’ verovatno dotakle dno jer se proizvodnja u SAD-u i drugim zemljama koje nisu članice OPEC-a počinje smanjivati.

U takvim okolnostima, ruska rublja je u odnosu na dolar ojačala 2,4 odsto i prvi put ove godine vrednost joj je ispod nivoa 70 rubalja za dolar.

Južnoafrički rand je prema američkoj valuti ojačao 1,2 odsto, dok je najveći nedeljni dobitak zabeležio brazilski real koji je prema dolaru porastao 4,6 odsto.

Zlato jeftinije

Podsticane mere Evropske centralne banke protekle su nedelje spustile cenu žutog plemenitog metala. Prethodno je cena bila dostigla 1284,64 dolara za uncu zlata, što je bio najviši nivo od polovine februara 2015.

Na kraju nedelje, cena zlata u Londonu iznosila je 1250,88 dolara po unci, što je pad za 0,89 odsto na nedeljnom nivou.

Uprkos tome, zlato je u ovoj godini roba sa najboljim performansima. U poslednja tri meseca cena zlata je porasla skoro 17 odsto.

Izvor:Agencije

Previous Evo koje programe koriste najuspešniji preduzetnici
Next Ovo su korisni saveti za e-mail marketing

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Oporavak tekstilne industrije: Rast proizvodnje 33%, izvoz najviše u Evropu

Tekstilna industrija Srbije se polako oporavlja. 80 odsto proizvođača su male firme, dok 20 odsto čine fabrike sa preko 120 radnika.

5 razloga zašto će evropska valuta jačati

Postoji još mnoštvo razloga zašto će rasti cena evra, kažu u bankarskoj kompaniji HSBC.

Najvažnije vesti 1Comments

Ljubodrag Savić: Ne bi se bunili da je He Steel odlučio da kupi Tata Steel

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić ocenjuje da je jasno da kineska kompanija He Steel nije došla u Srbiju samo zbog Železare Smederevo, a da Evropsku uniju brine da

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply