Cvetanje algi uzrokovalo pomor lososa u Čileu

Cvetanje algi uzrokovalo pomor lososa u Čileu

Zbog cvetanja mora do sada je u Čileu već uginulo blizu 23 miliona riba, a šteta se procenjuje na oko 800 miliona dolara, prenosi Reuters.

“Ima toliko mrtve ribe, da bi se lako moglo napuniti 14 olimpijskih bazena” rekao je britanskoj agenciji zvaničnik u odeljenju ribarstva Jose Miguel Burgos.

Neobično visoke temperature okeana, kojima je doprineo atmosferski fenomenom El Niño, podstakle su cvetanje algi, usled čega je ugroženo 37 od ukupno 415 uzgajališta lososa na jugu Čilea.

“Temperature su više za 2 do 4 stepena celzijusa od proseka za ovo doba godine, ima mnogo sunca, malo kiše i vetrova, a to su idealni uslovi za razmnožavanje algi”, kaže Burgos.

Uginula riba nije za ljusku ishranu i proizvođači će je preraditi u riblje brašno, kažu u industrijskoj grupi SalmonChile.

Čile je, nakon Norveške, drugi najveći izvoznik lososa u svetu. Prošle godine je latino-američka država izvezla 800.000 tona uzgajanog lososa, vrednog 4,5 milijardi dolara.

Cvetanje algi, često nazvano i cvetanje vode odnosno mora je masovno razmnožavanje algi ili cijanobakterija. To masovno razmnožavanje oboji površinu vode zeleno, a u posebnim slučajevima plavo ili crveno, voda postaje mutna i puna “oblaka”. Razlog je najčešće preterana količina hranjivih tvari, najčešće u obliku fosfata, u vodi. Cvetanje toksičnih fitoplanktonskih organizama, koji svojim masovnim razmnožavanjem povećano troše kiseonik, može biti uzrok masovnom trovanju riba, ptica pa čak i ljudi.

Izvor:Agencije

Previous Evropska centralna banka i nafta podržali rast akcija na berzama u svetu
Next Pripadnici ravnogorskog pokreta napali ekipu N1

You might also like

Prehrambena industrija 0 Comments

Carlsberg pozitivno završio 2016. godinu

Danski proizvođač piva Carlsberg izvestio je u sredu da je u prošloj godini ponovo pozitivno poslovao, nakon gubitka u 2015., uz stagnaciju prodaje u ključnoj regiji istočne Evrope zbog slabijeg

Prehrambena industrija 0 Comments

Srbija povećava standarde za bezbednost hrane

Na konferenciji za novinare održanoj u Beogradu povodom završetka projekta izgradnje kapaciteta za unapređenje objekata za proizvodnju hrane, rečeno je da Srbija mora da sprovede odgovarajuće mere da bi mogla da na

Prehrambena industrija 0 Comments

Miodrag Kostić bogatiji za još jednu šećeranu

Kompanija „Sunoko“, u vlasništvu Miodraga Kostića, kupila je šećeranu „Senta“ koja je do sada vila i vlansištvu italijnaske firme „Star“ (koja je opet bila u stopostotnom vlasništvu velike italijanske kompanije

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply