Ruski trgovinski lanci zainteresovani za uvoz srpske hrane, posebno voća i povrća

Ruski trgovinski lanci zainteresovani za uvoz srpske hrane, posebno voća i povrća

Predstavnici ruskih trgovinskih lanaca, koji borave u poseti Srbiji, zainteresovani su za uvoz prehrambenih proizvoda iz Srbije, a posebno voća i povrća.

Privredna komora Srbije u saradnji sa Administracijom grada Moskve, uz podršku Trgovinskog predstavništva Ruske Federacije, organizuje komercijalne pregovore 11 ruskih trgovinskih lanaca sa srpskim kompanijama, potencijalnim dobavljačima.

Rukovodilac Sektora za trgovinu i usluge Administracije grada Moskve Aleksej Nemerjuk rekao je da je Moskva veliki potrošač i da godišnje potroši 12 miliona tona hrane. On je rekao da je prioritet u uvozu povrća i voća, naročito jagodičastog, koje se kod njih ne proizvodi. Kao primer je naveo i jabuke, kojih se u moskvi godišnje pojede 370.000 tona, a godišnji kapaciteti srpske proizvodnje su oko 350.000 tona.

Nemerjuk je rekao da se u delegaciji iz Rusije nalaze trgovinski lanci, koji zajedno imaju preko 3.000 prodajnih objekata, a da je među njima i jedan od najvećih agroklastera iz Rusije “Food City”, čiji je prioritet saradnja sa malim i srednjim preduzećima.

Kako je rekao, lanci imaju pregovore sa preko 40 srpskih kompanija, a očekuje se da će biti potpisani i neki ugovori o saradnji, jer Rusija, kako je dodao, voli srpske proizvode, koji su ekološki zdravi i imaju konkurentnu cenu.

Glamočić: Problem usitnjenost poljoprivrede

Foto: Dragan Glamočić

Foto: Dragan Glamočić

Savetnik premijera Srbije Dragan Glamočić rekao je da se u Srbiji povećava broj proizvođača koji izvoze u Rusiju, ali da je problem usitnjenost poljoprivrede. Prema njegovim rečima, veliki proizvođači bi trebalo da povuku male i srednje i naglasio da bi trebalo imati u vidu i veliku konkurenciju na ruskom tržištu koja dolazi iz Azije i Južne Amerike, kao i kursne varijacije.

Kako je rečeno, izvoz prehrambenih proizvoda u Rusiju prošle godine iz Srbije bio je 270 miliona dolara. Osim za voće i povrće, rusko tržište zainteresovano je i za meso i mesne prerađevine, sir i proizvode od mleka.

Izvor:N1
Previous MIPIM i Srbija: Ako investitori neće kod vas, idite vi kod njih
Next Imlek donirao 6 tona pavlake

You might also like

Karijera 0 Comments

Jack Ma, milijarder koji je 30 puta odbijen za posao

Iako je Jack Ma danas jedan od najbogatijih ljudi na svetu, kroz život ga je pratilo mnogo neuspeha.

Preduzetništvo 0 Comments

KPMG: Porodičnim kompanijama u Srbiji predstoje veliki izazovi generacijske tranzicije

U Srbiji je 70 odsto porodičnih firmi u „rukama” prvog vlasnika, dok u evropskim porodičnim kompanijama prva generacija upravlja samo u trećini kompanija, pokazuje globalno istraživanje konsultantsko-revizorske kuće KPMG.

Najvažnije vesti 0 Comments

3D štampač je revolucionarno rešenje, ali ga mi nećemo kupovati

Kada su se pojavili 3D štampači, i ubrzo našli svoju primenu u mnogim industrijama, pojavili su se mnogi potencijalni preduzetnici sa sijalicom iznad glave i željom da uz jedan takav proizvod

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply