Ruski trgovinski lanci zainteresovani za uvoz srpske hrane, posebno voća i povrća

Ruski trgovinski lanci zainteresovani za uvoz srpske hrane, posebno voća i povrća

Predstavnici ruskih trgovinskih lanaca, koji borave u poseti Srbiji, zainteresovani su za uvoz prehrambenih proizvoda iz Srbije, a posebno voća i povrća.

Privredna komora Srbije u saradnji sa Administracijom grada Moskve, uz podršku Trgovinskog predstavništva Ruske Federacije, organizuje komercijalne pregovore 11 ruskih trgovinskih lanaca sa srpskim kompanijama, potencijalnim dobavljačima.

Rukovodilac Sektora za trgovinu i usluge Administracije grada Moskve Aleksej Nemerjuk rekao je da je Moskva veliki potrošač i da godišnje potroši 12 miliona tona hrane. On je rekao da je prioritet u uvozu povrća i voća, naročito jagodičastog, koje se kod njih ne proizvodi. Kao primer je naveo i jabuke, kojih se u moskvi godišnje pojede 370.000 tona, a godišnji kapaciteti srpske proizvodnje su oko 350.000 tona.

Nemerjuk je rekao da se u delegaciji iz Rusije nalaze trgovinski lanci, koji zajedno imaju preko 3.000 prodajnih objekata, a da je među njima i jedan od najvećih agroklastera iz Rusije “Food City”, čiji je prioritet saradnja sa malim i srednjim preduzećima.

Kako je rekao, lanci imaju pregovore sa preko 40 srpskih kompanija, a očekuje se da će biti potpisani i neki ugovori o saradnji, jer Rusija, kako je dodao, voli srpske proizvode, koji su ekološki zdravi i imaju konkurentnu cenu.

Glamočić: Problem usitnjenost poljoprivrede

Foto: Dragan Glamočić

Foto: Dragan Glamočić

Savetnik premijera Srbije Dragan Glamočić rekao je da se u Srbiji povećava broj proizvođača koji izvoze u Rusiju, ali da je problem usitnjenost poljoprivrede. Prema njegovim rečima, veliki proizvođači bi trebalo da povuku male i srednje i naglasio da bi trebalo imati u vidu i veliku konkurenciju na ruskom tržištu koja dolazi iz Azije i Južne Amerike, kao i kursne varijacije.

Kako je rečeno, izvoz prehrambenih proizvoda u Rusiju prošle godine iz Srbije bio je 270 miliona dolara. Osim za voće i povrće, rusko tržište zainteresovano je i za meso i mesne prerađevine, sir i proizvode od mleka.

Izvor:N1
Previous MIPIM i Srbija: Ako investitori neće kod vas, idite vi kod njih
Next Imlek donirao 6 tona pavlake

You might also like

Preduzetništvo 0 Comments

Uzgajanjem borovnice do 5.000 evra mesečno

Zahvaljujući stabilnoj ceni, sa normalnim prinosom prosečno mesečno po hektaru može da se zaradi oko 5.000 evra, ali uzgoj ove voćke nije ni jeftin ni jednostavan.

Saveti 0 Comments

3D štampač je revolucionarno rešenje, ali ga mi nećemo kupovati

Kada su se pojavili 3D štampači, i ubrzo našli svoju primenu u mnogim industrijama, pojavili su se mnogi potencijalni preduzetnici sa sijalicom iznad glave i željom da uz jedan takav proizvod

Preduzetništvo 0 Comments

Srpskim poljoprivrednicima u drugoj polovini 2017. novac iz evropskih fondova

Član tima Vlade Srbije za pregovore sa Evropskom unijom o poljoprivredi Danilo Golubović izjavio je danas da bi Srbija prvi novac iz pretpristupnih IPARD fondova EU mogla da počne da

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply