Ljerka Puljić: Lidl i Kaufland među najboljim trgovinskim lancima

Ljerka Puljić: Lidl i Kaufland među najboljim trgovinskim lancima

Agrokor posluje kao da se neprekidno takmiči, a najveći konkurenti su mu nemački trgovinski lanci Lidl i Kaufland.

“Poslujemo kao da smo neprekidno s nekim u trci, da nam neko diše za vrat i taj osećaj nas motiviše da unapređujemo sebe i podižemo standard”, rekla je članica Nadzornog odbora Agrokora na 23. Kopaonik biznis forumu.

Foto: heilbronnerstimme.de

Foto: heilbronnerstimme.de

Govoreći o Lidlu i Kauflandu, koji su najavili dolazak i u Srbiju, ona je rekla da su ti maloprodajni lanci jedni od najboljih, jer su brzi, dobro organizovani i niski su im troškovi.

Puljić je podsjetila da Lidl i Kaufland ne ulaze na tržište sa jednom prodavnicom, jer bi odmah propali, nego uđu sa 20-30, pa onda mogu da podnesu troškove.

“Mi smo analizirali našu poziciju pre njihovog ulaska i mislili smo da nam je prednost to što bolje razumemo potrošače”, objasnila je i dodala da je međutim nedostatak to što “oni imaju u volumenu”.

“U retailu je mnogo u volumenu, a mi ga teško možemo dostići i da smo jedini trgovac”, rekla je predstavnica Agrokora i navela i da je cena kapitala za te lance u Nemačkoj niža.

Za Lidl je specifično i to što imaju veliki procenat privatnih marki.

“Kod njih po pravilu i nema drugih proizvođača, oni imaju svoje proizvode, nedavno su kupili i fabriku sladoleda, imaju čokoladu…”, navela je Puljić i istakla da zbog toga nisko pozicioniraju svoju marku i to pritiska ostale brendove. 

Foto: Svetlana Glumac, poslovni.hr

Foto: Svetlana Glumac, poslovni.hr

S druge strane, direktorka korporativnih i regulatornih poslova kompanije Moji brendovi Svetlana Glumac kazala je da će dolazak Lidla u Srbiju samo ojačati poziciju ove kompanije koja u svom sastavu ima Imlek, Bambi, Knjaz Miloš i Mlekaru Subotica.

 

Izvor: SEEbiz.eu

Previous Kada će automobili sa električnim pogonom biti masovno prihvaćeni?
Next Novi Zeland: Nema više "zero-hour"

You might also like

Industrija 0 Comments

Reciklaža isplativ biznis, ali nerazvijen

Iako reciklaža ima ogroman potencijal da postane isplativ biznis, problem reciklera je i dalje nerazvijena prikupljačka mreža, poručuju iz Srpske asocijacije reciklera ambalažnog otpada.

Najvažnije vesti 0 Comments

Matijević zainteresovan za Banini

Fabrika biskvita Jaffa i Industrija mesa Matijević, Petra Matijevića prvi su potencijalni kupci kikindske fabrike slatkiša, čija je početna cena 15 miliona evra, dok je aukcija zakazana za 21. mart.

Kompanije 0 Comments

Otkrivena 102 “fantomska” i “peračka” preduzeća

Poreska policija je za sedam meseci ove godine otkrila 102 “fantomska” i “peračka” preduzeća, što je za 36 odsto više nego prošle godine, rekla je direktorka Poreske uprave Srbije Dragana

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply