Kineska ulaganja u Evropu dostigla 23 milijardi dolara

Kineska ulaganja u Evropu dostigla 23 milijardi dolara

Za ovu godinu kineski ulagači najavili su za Evropu ulaganja vredna 70 milijardi dolara, no mnoga od njih su potencijalna i nije sigurno da će se ostvariti.

Uprkos usporavanju tamošnje kineske ekonomije, kineska ulaganja u Evropu i SAD dostigla su rekordne nivoe.

Prema podacima advokatske firme Baker & McKenzie i konsultantske agencije Rhodium Group, državne i privatne firme u 2015. ukupno su uložile rekordnih 23 milijarde dolara u Evropu, što uključuje Norvešku, Švajcarsku i Evropsku uniju, te 15 milijardi u SAD, piše Financial Times.

No, podaci ipak ukazuju da bi kineska ulaganja mogla usporiti. Ulaganja u Evropu porasla su 28 posto s 18 milijardi u 2014., kada su se udvostručila u odnosu na prethodnu godinu. Ulaganja u SAD su porasla 17 post u odnosu na 12,8 milijardi dolara u 2014.

foto: militarypay.info

foto: militarypay.info

Zabrinutosti za usporavanje kineske ekonomije odrazila su se na svetska finansijska tržišta, uključujući i evrozonu. Zbog toga se očekuje da će Evropska centralna banka na današnjem sastanku predstaviti nove mere podsticaja.

A usprkos usporavanju kineski ulagači u zapadne ekonomije u 2016. opet najavljuju rekorde: u prvih šest nedelje ove godine kineske grupacije najavile su ulaganja vrerdna 70 milijardi dolara, no mnoga od njih su potencijalna i nije sigurno da će se ostvariti.

Direktna kineska ulaganja u evrozonu su prošle godine porasla 37 posto, s 12,5 na na 17,1 milijardu dolara. U evrozoni je najviše uloženo u Italiju i Francusku, dok su u SAD-u najviše kineskih investicija privukle države New York, Kalifornija i Teksas.

Izvor: GdeInvestirati/banka.hr
Previous Treću godinu zaredom kompanija Kaspersky Lab nadmašila sve konkurente
Next Twitter dodelom akcija pokušava zadržati zaposlene

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Novi podsticaji za poljoprivrednike nakon analize budžeta

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je najavio da će narednih dana razgovorati sa poljoprivrednicima i najkasnije za dve nedelje, posle analize budžeta, predstaviti konkretne mere za podsticaj poljoprivredne proizvodnje.

Makroekonomija 0 Comments

Bruto domaći proizvod Srbije porastao 4,6 odsto

Realni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije u prvom kvartalu 2018. godine iznosio je 4,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Makroekonomija 0 Comments

Dušan Vujović: Moguć i veći rast BDP-a od 3,5 odsto

Sve zemlje regiona manje-više ostvarile su pozitivan ekonomski rast i okreću se digitalnoj ekonomiji zarad bržeg rasta – ocenjeno je na tradicionalnom godišnjem susretu bankara i investitora u Beču.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply