Kada će automobili sa električnim pogonom biti masovno prihvaćeni?

Kada će automobili sa električnim pogonom biti masovno prihvaćeni?

Automobili sa električnim pogonom postaće konkurentni vozilima koja koriste naftne derivate tek kada budu u stanju da sa jednim punjenjem baterija pređu bar 500 km, smatra prvi čovek Mercedesa, Dieter Zetsche.

Prema njegovim rečima, drugi preduslov je sniženje cene pogonskih baterija, što će dovesti i do niže maloprodajne cene električnih automobila.

U razgovoru sa novinarima na sajmu automobila u Ženevi, Zetsche je podvukao da je navedena kilometraža razuman broj kojem proizvođači treba da teže ako žele da modeli sa električnim pogonom budu opšteprihvaćeni. On je dodao da na rast popularnosti elektromobila utiče velik broj faktora, i posebno izdvojio troškove izrade pogonske baterije.

foto: fr.dreamstime.com

foto: fr.dreamstime.com

Zetsche je procenio da je cena ovih baterija sada oko 155 evra/kWh, i smatra da je potrebno da ona padne na 100-120 evra/kWh, da bi električni modeli bili konkurentniji automobilima sa konvencionalnim pogonom.

Šef Mercedesa veruje i da dalja ekspanzija Plug-In hibridnih modela predstavlja korak napred ka masovnijoj upotrebi čisto električnih automobila.

Sličnog mišljenja je i izvršni direktor Audija, Rupert Stadler, koji hibride sa priključkom za punjenje baterija takođe doživljava kao “prelaznu tehnologiju” do široko prihvaćenih električnih vozila.

On smatra da je potrebno da prođe još najmanje desetak godina da bi se prodaja elektromobila omasovila.

Aktuelni Mercedesov model sa električnim pogonom – B klasa “Electric Drive”, ima autonomiju u vožnji od oko 200 km.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Beogradska berza: Energoprojekt dobitnik dana uz skok cene od 2,1 posto
Next Ljerka Puljić: Lidl i Kaufland među najboljim trgovinskim lancima

You might also like

Društvo 0 Comments

Pismo sa Titanika prodato za 166.000 dolara

Pismo pronađeno kod čoveka koji je poginuo u potonuću „Titanika“ prodato je na aukciji za 166.000 dolara.

Društvo 0 Comments

Srbija: Minimalac skače na 130 dinara po satu

Minimalna cena radnog sata u Srbiji od 1. januara 2017. godne iznosiće 130 dinara po satu, saopšteno je danas nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta.

Društvo 0 Comments

U poreskim oazama sakriveno skoro 1.400 milijardi dolara američkih kompanija

Američki ogranak neprofitne organizacije Oxfam podneo je izveštaj o velikim dobicima koje 50 najvećih američkih kompanija drži u inostranstvu, delom i zbog velikih poreza koje bi po vlastitim navodima bile obvezne

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply