Kada će automobili sa električnim pogonom biti masovno prihvaćeni?

Kada će automobili sa električnim pogonom biti masovno prihvaćeni?

Automobili sa električnim pogonom postaće konkurentni vozilima koja koriste naftne derivate tek kada budu u stanju da sa jednim punjenjem baterija pređu bar 500 km, smatra prvi čovek Mercedesa, Dieter Zetsche.

Prema njegovim rečima, drugi preduslov je sniženje cene pogonskih baterija, što će dovesti i do niže maloprodajne cene električnih automobila.

U razgovoru sa novinarima na sajmu automobila u Ženevi, Zetsche je podvukao da je navedena kilometraža razuman broj kojem proizvođači treba da teže ako žele da modeli sa električnim pogonom budu opšteprihvaćeni. On je dodao da na rast popularnosti elektromobila utiče velik broj faktora, i posebno izdvojio troškove izrade pogonske baterije.

foto: fr.dreamstime.com

foto: fr.dreamstime.com

Zetsche je procenio da je cena ovih baterija sada oko 155 evra/kWh, i smatra da je potrebno da ona padne na 100-120 evra/kWh, da bi električni modeli bili konkurentniji automobilima sa konvencionalnim pogonom.

Šef Mercedesa veruje i da dalja ekspanzija Plug-In hibridnih modela predstavlja korak napred ka masovnijoj upotrebi čisto električnih automobila.

Sličnog mišljenja je i izvršni direktor Audija, Rupert Stadler, koji hibride sa priključkom za punjenje baterija takođe doživljava kao “prelaznu tehnologiju” do široko prihvaćenih električnih vozila.

On smatra da je potrebno da prođe još najmanje desetak godina da bi se prodaja elektromobila omasovila.

Aktuelni Mercedesov model sa električnim pogonom – B klasa “Electric Drive”, ima autonomiju u vožnji od oko 200 km.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Beogradska berza: Energoprojekt dobitnik dana uz skok cene od 2,1 posto
Next Ljerka Puljić: Lidl i Kaufland među najboljim trgovinskim lancima

You might also like

Društvo 1Comments

Srbija: Uskoro se ukida porez na donacije i poklone

U prvoj polovini 2017. godine trebalo bi da bude ukinut porez na donacije i humanitarnu pomoć u Srbiji , pišu Večernje novosti.

Društvo 1Comments

Žrtve modernog ropstva u svetu čine preko 45 miliona ljudi

Preko 45 miliona ljudi svih uzrasta u svetu su žrtve modernog robovlasništva, što je daleko više u odnosu na dosadašnje procene, dok ih najviše ima u regionu Azije i Pacifika, pokazuju danas objavljeni

Društvo 0 Comments

Srbi preko interneta najviše kupovali mobilne telefone u 2016.

Online trgovina u Srbiji beleži stalni rast o čemu svedoči podatak da je preko portala KupujemProdajem.com tokom proteklih 12 meseci prodato preko milion predmeta, ukupne vrednosti 159,4 miliona evra.  

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply