Kada će automobili sa električnim pogonom biti masovno prihvaćeni?

Kada će automobili sa električnim pogonom biti masovno prihvaćeni?

Automobili sa električnim pogonom postaće konkurentni vozilima koja koriste naftne derivate tek kada budu u stanju da sa jednim punjenjem baterija pređu bar 500 km, smatra prvi čovek Mercedesa, Dieter Zetsche.

Prema njegovim rečima, drugi preduslov je sniženje cene pogonskih baterija, što će dovesti i do niže maloprodajne cene električnih automobila.

U razgovoru sa novinarima na sajmu automobila u Ženevi, Zetsche je podvukao da je navedena kilometraža razuman broj kojem proizvođači treba da teže ako žele da modeli sa električnim pogonom budu opšteprihvaćeni. On je dodao da na rast popularnosti elektromobila utiče velik broj faktora, i posebno izdvojio troškove izrade pogonske baterije.

foto: fr.dreamstime.com

foto: fr.dreamstime.com

Zetsche je procenio da je cena ovih baterija sada oko 155 evra/kWh, i smatra da je potrebno da ona padne na 100-120 evra/kWh, da bi električni modeli bili konkurentniji automobilima sa konvencionalnim pogonom.

Šef Mercedesa veruje i da dalja ekspanzija Plug-In hibridnih modela predstavlja korak napred ka masovnijoj upotrebi čisto električnih automobila.

Sličnog mišljenja je i izvršni direktor Audija, Rupert Stadler, koji hibride sa priključkom za punjenje baterija takođe doživljava kao “prelaznu tehnologiju” do široko prihvaćenih električnih vozila.

On smatra da je potrebno da prođe još najmanje desetak godina da bi se prodaja elektromobila omasovila.

Aktuelni Mercedesov model sa električnim pogonom – B klasa “Electric Drive”, ima autonomiju u vožnji od oko 200 km.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Beogradska berza: Energoprojekt dobitnik dana uz skok cene od 2,1 posto
Next Ljerka Puljić: Lidl i Kaufland među najboljim trgovinskim lancima

You might also like

Društvo 0 Comments

Penzioneri razočarani: Samo 5.000 dinara?

Penzioneri u najboljem slučaju mogu da prime, kako se prognozira poslednjih dana, jednokratnu pomoć od pet do šest hiljada dinara.

Društvo 0 Comments

Prašuma unutar hotela u Dubaiju

Gradovi kao što je Dubai u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nisu ni postojali pre petnaestak godina. Arhitekte upravo grade prvi hotel sa sopstvenom prašumom u ovom pustinjskom gradu.

Vojislav Rodić: Nismo svesni opasnosti sa interneta

Uz svest o tome šta nam sve donose nove tehnologije ne ide odgovarajuća svest kolike opasnosti nas tu vrebaju, ocenio je predsednik Upravnog odobra Registra nacionalnog internet domena Srbije Vojislav

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply