Brazil: Privreda u februaru došla do daha

Brazil: Privreda u februaru došla do daha

Inflacija u Brazilu je porasla u februaru ove godine za 0,9 odsto, tako da je relativno blago povećanje potrošačkih cena omogućilo najvećoj ekonomiji Latinske Amerike da dođe do daha usred duboke recesije, pokazali su u sredu objavljeni statistički podaci.

Godišnja stopa inflacije sada iznosi 10,36 procenata, saopštio je državni biro za statistiku, IBGE, a prenosi agencija AFP.

U januaru ove godine brazilska inflacija je skočila 1,27 odsto, dostižući 12-godišnji maksimum od 10,71 procenat.

Statističari kažu da je najnovijem rastu cena doprinelo delom obrazovanje, koje je u februaru poskupelo za 5,9 odsto, dok su cene hrane porasle 1,06 procenata, znatno ispod januarskog skoka od 2,28 odsto.

Trend uzleta inflacije zauzdalo je pojeftinjenje avio-prevoza za 15,83 odsto, kao i pad cena električne energije od 2,16 odsto.

Zvaničnici su prošle nedelje saopštili da se bruto društveni proizvod (BDP) Brazila smanjio za 3,8 odsto, što je najveći pad u 25 godina.

S obzirom na to da Međunarodni monetarni fond predviđa dalji pad privrede za 3,5 odsto u ovoj godini, čini se da Brazil čeka duboka recesija, najgora od 1901. godine kada je vlada počela da izračunava inflaciju, navodi se u informaciji.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Samsung predviđa budućnost televizije
Next Lord Jacob Rothschild: Biće nam sve gore

You might also like

Makroekonomija

Stanovnici Malezije preko crowdfunding kampanje skupljaju novac za plaćanje javnog duga

Stanovnici Malezije pronašli su dosta neobičan način za smanjenje javnog duga.

Makroekonomija

Moody’s: Snižem rejting Britanije zbog pritiska Brexita na ekonomiju

Agencija Moody’s snizila je u petak kreditni rejting Velike Britanije za jedan stepen jer smatra da su vladini planovi o sređivanju javnih finansija skrenuli s puta i da će se

Makroekonomija

MMF: Trgovinske napetosti prete rastu globalne ekonomije

Međunarodni monetarni fond upozorio je kako bi trgovinske napetosti između SAD-a, Kine i Evropske unije mogle ugroziti globalni rast ekonomije.