Bajatović: Konsultantska kuća radi due diligence, nova strategija Srbijagasa

Bajatović: Konsultantska kuća radi due diligence, nova strategija Srbijagasa

Srbijagas namerava da iz sopstvenih prihoda isplati zaostala zaduženja, obavi reprogram dugova i implementira novu strategiju poslovanja, najavio je predsednik tog preduzeća Dušan Bajatović.

On je rekao da će ove godine prosečna cena gasa biti ispod 130 evra za 1.000 kubika gasa na ukrajinskoj granici.

Kada je reč o dugovima, Bajatović je kazao da je Srbijagas počeo počeo sa oko 800 miliona evra kreditnih zaduženja i do sada je oko 300 miliona evra otplaćeno s računa državnog budžeta. Srbijagas je prošle godine po zahtevu MMF-a isplatio 60 miliona evra iz sopstvenih prihoda i ove godine će isplatiti još 60 miliona iz istog izvora.

On je najavio i reprogram starih dugova sa Rusijom.

“Sada smo razgovarali sa Svetskom bankom i izabrana je konsultantska kuća koja će uraditi potpun Due diligence od osnovanja Srbijagasa i dogovorili smo se da uradimo novu strategiju”, kazao je Bajatović.

On je dodao da bi druga faza skladišta gasa „Banatski Dvor” trebalo da počne ove godine, a možda i Srpskog Itebeja, što bi dovelo Srbiju u poziciju regionalnog igrača, ako bismo mogli skladištiti dve milijarde kubnih metara gasa.

Srbijagas je osnovao dve posebne kompanije – “Transport” i “Distribuciju” – koja bi od 1. jula trebalo i formalno da počnu da rade.

Socijalna politika loša za poslovanje

Doneta je odluka da nema daljneg zaduživanja kod Srbijagasa, rekao je Bajatović na Kopaonik biznis forumu.

Srbijagas više “neće poklanjati” gas državnim preduzećima.

On ističe da više nema socijalne politike preko leđa Srbijagasa i da sada svi moraju da plaćaju – “Železara Smederevo”, Azortara, MSK i druga velika preduzeća.

“Nismo pravili dobru matematiku u pravljenju socijalna politike”, kazao je Bajatović, podsetivši na to da su se ranije svake godine zakonom regulisale garancije Srbijagasu.

Srbijagas je 2015. godinu završio u plusu od tri milijarde dinara. Dobar deo duga je smanjen zahvaljujući zakonu koji je omogućio prenos dugova prema Naftnoj industriji Srbije na budžet Srbije.

Izvor: Dnevnik.rs, Beta, Tanjug
Previous Nouriel Roubini: Ovo će sniziti cene rizične aktive širom sveta
Next Dinar bez promene prema evru, snažan rast u odnosu na dolar

You might also like

Banke i finansije 0 Comments

NBS upozorava: Plaćenje preko interneta na tuđe ime je protivzakonito

Narodna banka Srbije poslala je dopis bankama da obaveste klijente da plaćanje bilo kojih računa preko interneta koji su na tuđe ime nije više dozvoljeno.

Najvažnije vesti 0 Comments

Za PKB zainteresovana samo jedna firma, za RTB sedam

Na tenderu za privatizaciju Poljoprivredne korporacije Beograd jedna kompanija je otkupila dokumentaciju, a za izbor strateškog partnera u RTB-u Bor čak sedam kompanija, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu za

Tema dana 0 Comments

Počela izgradnja “Lidla” u Kikindi

Izgradnja maloprodajnog objekta nemačkog trgovinskog lanca “Lidl” počela je u Kikindi.

1 Comment

  1. Jovan Mitrović
    March 11, 07:27 Reply
    Lako je Srbijagasu kada na osnovu cene ostvaruje EXTRAPROFIT. Drugo, oni koji uredno plaćaju plaćaju i za one koji ne plaćaju. Cena gasa je 2,5 puta manja u nabavci a kod nas je manja za 22%. Pre 7-8 godina kada je gas bio oko 180 dolara na 1.000 kubika cena za potrošače je bila 25,00 dinara. Onda je gas u nabaci poslupeo na preko 500 dolara a cena za domaćinstva je otišla na 45,00 dinara. Sada je cena gasa na veliko opet oko 180 dolara a za domaćinstva je oko 40,00 dinara. Krađa, legalna, dobro organizovana i od strane države podržavana. Tako i moja baka od 84 godine može da bude vrhunski direktor.

Leave a Reply