Wall Street: Indeksi ojačali, dobitnik energetski sektor

Wall Street: Indeksi ojačali, dobitnik energetski sektor

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija porasle, a na smer tržišta ponovo je najviše uticalo kretanje cena nafte i energetskog sektora.

Dow Jones ojačao je 36 bodova, ili 0,21 posto, na 17.000 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,51 posto, na 1.989 bodova, a Nasdaq indeks 0,55 posto, na 4.674 boda. Najviše je juče, 1,5 posto, porastao S&P indeks energetskog sektora, zahvaljujući skoku cena nafte na američkom tržištu za 5 posto, na 38,24 dolara po barelu.

Uspon cene ′crnog zlata′ podstakli su podaci o oštrom padu zaliha goriva u SAD-u, što je oživelo nadu ulagača u jačanje potražnje.

Uz to, cene podržavaju špekulacije da će neki od najvećih svetskih proizvođača zarznuti proizvodnju nafte.

Tako je i juče nastavljena korelacija između cena nafte i tržišta akcija. Prema podacima Wunderlicha, u ovoj su se godini cene nafte i S&P 500 indeks samo u šest trgovinskih dana kretali u različitim smerovima.

“Ne radi se o tome da je nafta postala barometar globalne ekonomije. Puno toga povezano je sa psihologijom. Stabilizacija cena nafte u određenom razdoblju omogućiće prekid te korelacije između cena nafte i tržišta akcija”, kaže Art Hogan, strateg u firmi Wunderlich.

foto: gigaom.com

foto: gigaom.com

Pozitivno na tržište utiče i uverenje ulagača da će Evropska središnja banka (ECB) dodatno olabaviti monetarnu politiku zbog slabosti ekonomije evrozone i deflacijskih pretnji.

U četvrtak zasedaju čelnici ECB-a, a ulagači očekuju povećanje negativnih kamatnih stopa na depozite, ali i povećanje iznosa programa za kupnovinu obveznica.

Popuštanje monetarne politike uobičajeno pozitivno utiče na tržište akcija, no postoji opasnost da je tržište već ugradilo u ceneakcija poteze ECB-a, možda čak i agresivnije mere nego što je središnja banka spremna preduzeti.

I na evropskim berzama cene akcija juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,34 posto, na 6.146 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,31 posto, na 9.723 boda, a pariski CAC 0,49 posto, na 4.425 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Ove stvari su pogrešno izostavljene iz CV-a
Next Azijske berze: Indeksi u plusu zbog popuštanja monetarne politike

You might also like

Azijske berze pale, dolar stabilan

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija blago pale jer je ulagače zabrinuo pad cena nafte i nedostatak konsenzusa zvaničnika američkog Feda o kretanju inflaciji i kamatnim stopama.

Wall Street: Indeksi pali, Boeing i Caterpillar pod pritiskom

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija blago pale jer su ulagači oprezni nakon što je krajem prošle nedelje Washington najavio carine na uvoz kineskih proizvoda, a Peking uzvratio protivmerama.

John Hardy: Pokidani nervi trgovaca devizama posle sastanka ECB

Reakcija deviznog tržišta na prošlonedeljni sastanak Evropske centralne banke (ECB) govori o očaju tržišta.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply