MMF čestitala Kipru pre vremena otpisanu pomoć

MMF čestitala Kipru pre vremena otpisanu pomoć

Direktorka MMF Christine Lagarde pohvalila je odluku Kipra da dva meseca pre roka izađe iz spasilačkog paketa pomoći.

Lagarde je saopštila da je dobila pismo od kiparskog ministra finansija Harisa Јorgiadesa, u kom je obavještava o odluci kiparske vlade da ta zemlja 7. marta izađe iz kreditnog aranžmana, prenosi agencija France press.

„Želela bih da čestitam građanima i vladi Kipra na uspehu u okviru ekonomskog programa prilagođavanja, koji je doneo impresivan zaokret u ekonomiji u protekle tri godine“, izjavila je ona.

Bankarski sistem Kipra je, kako je istakla, na daleko stabilnijim pozicijama sada, a rešavanje problema nenaplativih zajmova je znatno poboljšano, što otvara prostor za produktivno kreditiranje.

foto: northcyprus.co.uk

foto: northcyprus.co.uk

„Fiskalna pozicija je vraćena na održivi kurs“, navela je Lagarde, dodajući da je Kipar povratio pristup međunarodnim tržištima kapitala.

MMF-ov kreditni aranžman Kipru, kao deo šireg spasilačkog paketa Evropske unije i Fonda toj zemlji, trebalo je da istekne 14. maja, podsjeća France press.

Zvanična Nikozija je, takođe, pree roka izašla iz kreditnog aranžmana dobijenog od evropskih institucija, koji je trebalo da bude okončan ovog meseca.

U martu 2013. godine, zbog kolapsa bankarskog sektora, Kipar je od MMF-a, Evropske komisije i Evropske centralne banke dobio program pomoći u vrednosti od deset milijardi evra.

U zamenu za dodelu tih sredstava, takozvana „trojka“ međunarodnih kreditora zahtevala je od vlade u Nikoziji da sprovede stroge mere štednje i da restrukturira bankarski sistem, koji je bio u velikoj meri izložen grčkom dugu.

Izvor: GdeInvestiati/Tanjug
Previous Evro u oštrom padu prema dolaru zbog poteza ECB
Next Vladimir Kostić: Ekspanzija visokih škola niskog kvaliteta

You might also like

Makroekonomija

Posledice Brexita osetiće građani zaduženi u švajcarskim francima

Još uvek se procenjuju posledice odluke Velike Britanije da izađe iz EU. Vlada Srbije uverava da su preventivno preduzete sve mere zaštite domaće ekonomije.

Makroekonomija

MAT: Vanredni pralamentarni izbori prošli bez posledica po ekonomiju

Vanredni pralamentarni izbori prošli su bez posledica po ekonomsku aktivnost, a novu vladu Srbije očekuje nastavak reformi, ocenili su danas ekonomisti na predstavljanju novog broja časopisa Makroekonomske analize i trendovi

Najvažnije vesti

Raste svetski finansijski balon: Preti veliko pucanje

Glavni uzroci neizbežne nove ekonomske krize biće gotovo isti kao i oni koji su izazvali krizu 2007-2008.