Kako postati država kao što je Irska?

Kako postati država kao što je Irska?

BDP Irske je porastao za 7,8 odsto u prošloj godini, zahvaljujući čemu je drugu godinu zadržala poziciju najbrže rastuće ekonomije u Evropskoj uniji.

U poslednjem prošlogodišnjem kvartalu, BDP Irske je porastao za 2,7 odsto u odnosu na rast od 1,5 odsto iz prethodnog kvartala, saopštila je irska kancelarija za statistiku, a prenosi agencija Reuters.

“Zamajac je zapravo ojačao u poslednjem kvartalu. Ovakvi podaci su znatno iznad svih očekivanja. Nećemo ostvariti istu stopu rasta u 2016. godini, ali svakako da će u ovoj godini biti dosta zamajca i da ćemo premašiti ostatak Evrope”, izjavio je glavni ekonomista brokerske kuće Goodbody stockbrokers Dermot O’Leary.

Irska se brzo oporavila od međunarodnog paketa pomoći dogovorenog 2010. godine, i njena ekonomija je u 2015. godini imala koristi od pada nezaposlenosti, snažnih rezultata u maloprodaji i slabijeg evra koji je pružio podsticaj izvoznom sektoru Irske.

Irska vlada je prognozirala da će rast BDP-a premašiti sedam odsto u prošloj godini, dok je zvaničnu projekciju za 2016. utvrdila na 4,3 odsto, navodi britanska agencija.

Privatna potrošnja u Irskoj je, prema danas objavljenim podacima, porasla za preko tri odsto u prošloj godini, što ukazuje na snažnu domaću tražnju.

Radi kontrasta, privreda evrozone je prošle godine porasla za oko 1,5 odsto, prenosi britanski list Guardian.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous "Klonirane" kartice i krađe s bankomata zabrinule građane
Next Predsednik Nikolić i Vladimir Putin: Odnosi Srbije i Rusije se uspešno razvijaju

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Visoki spoljnotrgovinski deficit Crne Gore

Crna Gora je u prošloj godini imala veliki spoljnotrgivinski deficit s uvozom koji je bio šest puta veći od izvoza, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

Makroekonomija 0 Comments

Grčkoj odobreno još 8,5 milijardi evra pomoći

Evrozona je odobrila novu tranšu finansijske pomoći Grčkoj od 8,5 milijardi evra, što će omogućiti Atini da vrati sedam milijardi koji u julu stižu na naplatu.

Najvažnije vesti 0 Comments

John Hardy: Brexit samo zagrevanje za potrese na svetskim tržištima

Brexit glasno ukazuje na političke rizike i opasnost da centralne banke gube kontrolu. O dalekosežnim posledicama britanskog referenduma piše u komentaru za Gdeinvestirati  direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply