Iznenađujuća kretanja na tržištima, evro skočio iznad 1,12 dolara, potražnja za zlatom

Iznenađujuća kretanja na tržištima, evro skočio iznad 1,12 dolara, potražnja za zlatom

Dan pun iznenađujućih preokreta na tržištima kapitala. Odmah nakon objavljivanja novih podsticajnih mera Evropske centralne banke, akcije na evropskim berzama su naglo skočile, dok je evro pao u odnosu na druge valute.

Par minuta posle objave novih mera, indeks Stoks 600 evropskih kompanija je skočio za 2,4 odsto, a evro izgubio 1,2 odnosu na dolar pa je vredeo 1,0853 dolara.

Međutim, nakon konferencije za štampu predsednika ECB, samo jedna rečenica Maria Draghija, učinila je preokret.

Iz današnje perspektive i uzimajući u obzir doprinos naših mera rastu inflacije, ne očekujemo daljnje smanjivanje kamata ubuduće“, rekao je on.

Ta je izjava srušila indekse na berzama i oporavila evro na najveći jednodnevni dobitak prema dolaru od početka decembra prošle godine. Trenutno se zajedničkom evropskom valutom trguje za 1,1204 dolara, što je 1,86 odsto veća cena u odnosu na sredu uveče.

Foto: investing.com

Foto: investing.com

Tržišta akcija su se našla i pod pritiskom novog pada cena nafte usled čega su glavni indeksi trgovanje u četvrtak zatvorili u velikom minusu.

Londonski FTSE100 pao je 1,78 odsto, frankfurtski DAX 2,31 odsto, a francuski CAC40 je oslabio 1,70 odsto.

Foto: investing.com

Foto: investing.com

Cene nafte u četvrtak su pale sa najviših ovogodišnjih nivoa zbog obnovljenih sumnji oko potencijalnog sastanka proizvođača nafte na kojem bi se razmatralo zamrzavanje proizvodnje.

“Brent” nafta je u padu 2,51 odsto i barel košta 40,04 dolara, dok je cena američke WTI oslabila 1,41 odsto, na 37,75 dolara za barel.

Foto: investing.com

Foto: investing.com

Pozivajući se na neimenovane izvore, Reuters je u četvrtak objavio da je “malo verovatno” održavanje sastanka proizvođača nafte zakazanog za 20. mart u Moskvi.

Nakon tri dana silazne putanje, cena zlata danas je porasla 1,41 odsto, na 1270.84 dolara po unci. Nagli rast vrednosti evra pritisnuo je amertički dolar, što je, uz pad nafte, prisililo investitore da se okrenu plemenitom metalu.

Izvor:Agencije
Previous NIS predstavio prednosti komprimovanog prirodnog gasa
Next EU produžila sankcije Rusiji za još pola godine

You might also like

Makroekonomija

Zaposlenost u Sjedinjenim Državama porasla na najviši nivo u poslednjih 10 meseci

Sjedinjene Države su u junu otvorile 287.000 novih radnih mesta, što je iznad očekivanja analitičara i snažan rast u odnosu na razočaravajući broj zaposlenih u maju.

Tema dana

Tramp menja zakonske propise u sektoru finansijskih usluga, potrošači neće biti na prvom mestu

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da njegova administracija radi na izmenama bankarske regulative poznate kao “Dodd-Frankov” zakon iz 2010. godine, kojim se reguliše poslovanje finansijskih institucija i regulatornih agencija.

Tema dana

Otvoren pogon belgijske kompanije za roletne u Zrenjaninu

Proizvodni pogon belgijske kompanije Talent 4 Blinds (T4B), koja se bavi proizvodnjom roletni i dekoracije za prozore otvoren je u Zrenjaninu.