Irska: Bogatstvo poljoprivrednih divova poraslo za 32 odsto

Irska: Bogatstvo poljoprivrednih divova poraslo za 32 odsto

Bogatstvo 20 najbogatijih porodica povezanih s poljoprivredom narasla je za 2,1 milijardi evra u 2015. godini.

To je za 32 odsto više od 2014.

Tako ova grupa milionera – i nekih milijardera – zajedno vredi preko 9,1 milijardu evra prema popisu najbogatijih objavljenog u Independentu.

“Goveđi baroni” dominiraju listom, njih osam od 20 bavi se govedarstvom, ali njihovo zajedničko bogatstvo od 2 milijarde evra je slabo u poređenju sa dvojicom na vrhu agristokratije.

Vlasnik Alltecha Pearse Lyons udvostručio je svoje bogatstvo u protekle dve godine 2,9 milijarde evra. Ovaj 69-godišnjak iz Louta sada boravi u Americi, gde njegova kompanija za dodatke stočnoj hrani u koju je početno uložio samo nešto više od 9.000 evra, vrtoglavo raste. Lions nastavlja rast svog carstva stočne hrane kupovinom rivala Ridleya prošle godine za 366 miliona evra, a svojim privatnim avionom Challengerr 604 leti u 128 zemalja gde se prodaju Alltech proizvodi.

Drugi Irac koji bar delimično duguje svoje bogatstvo obradi zemlje je John Magnier, koji je prikupio 2,2 milijarde evra u imovini, koje delom čine hiljade jutara zemljišta koje porodica Magnier prikuplja godinama. Samo u prošloj godini, porodica je kupila jednu farmu za 3,5 miliona evra. Magnier je većinu svog početnog kapitala zaradio na tržišnim obveznicama, a veruje se da je napravio veliki posao pri devalvaciji meksičkih pesosa 1994. Uz zemljište, ima udeo u terenu za trke Curragh, britanskom staračkom domu i lancu pabova, a poseduje dve umetničke slike vredne 70 i 25 miliona evra svaka.

foto: www.mql5.com

foto: www.mql5.com

Sledeći je na listi, pomalo čudno, originalni 77-godišnji goveđi baron Larri Goodman. Njegovo bogatstvo nastavlja da raste za 10 odsto godišnje, a ove godine iznosi 780 miliona evra. Njegova firma ABP stvorila je lavirint offshore firmi sa sedištem u Luksemburgu koje su vezane na carstvo i koje su prijavile zaradu od 280 miliona evra u samo tri godine. Takođe, poseduje velike komade Blackrocka, Galwaya i Hermitage Clinics, zajedno sa mnogim legendarnim posedima koji uključuju sedište Irske banke kao i bazu Revenuea.

Manje poznata porodica Cleary četvrta je na listi od 20 najbogatijih, koja je nasledila skoro 1 milijardu evra od pokojnog Eamona Clearya, malog poljoprivrednika i trgovca koji je otišao u Novi Zeland krajem 80-ih godina kako bi uspostavio veliku mlečnu farmu. Kasnije se obogatio na nekretninama i telekomunikacijama pre nego što je umro u 52. godini u 2012.

Još jedan zanimljivi proizvod koji je obogatio jednog čoveka su pečurke. Bivši učitelj Ronnie Wilson kontroliše irsko i britansko tržište pečurkama iz svoje baze u Monaghanu, a na glasu je kao najveći proizvođač u Evropi. Kupio je holandske i kanadske kompanije koje su mu dale uporište na evropskom i severnoameričkom tržištu. Trenutno zapošljava preko 3.500 ljudi širom sveta.

Izvor: GdeInvestirati/Capital.ba
Previous Ingvar Kamprad: Oblačim se na buvljaku
Next Hrvatska: Jeftiniji stanovi nego prošle godine

You might also like

Preduzetništvo 0 Comments

Male pivare postale jedna od pet najperspektivnijih biznisa u Srbiji

Samo u poslednjih godinu dana proizvodnja zanatskog piva u Srbiji porasla je oko 150 odsto, što ju je stavilo na spisak pet najperspektivnijih biznisa u zemlji.

iPhone 6s je najprodavaniji telefon u 2016. godini

Analitičarska kuća IHS Markit koja prati isporuke mobilnih telefona u svetu i prikuplja podatke o više od 350 najprodavanijih modela se u najnovijim podacima osvrnula na godinu iza nas, te objavila

Makroekonomija 0 Comments

Fitch Ratings: Povećan kreditni rejting Srbije

Povećanje ocene kreditnog rejtinga Srbije agencije Fitch Ratings odraz je unapređenja javnih finansija, koje podržava i fiskalni rezultat.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply