Hrvatska: Jeftiniji stanovi nego prošle godine

Hrvatska: Jeftiniji stanovi nego prošle godine

Cene stanova u najtraženijem gradu Hrvatske, Zagrebu, u najkraćem mesecu u godini bile su 0,5 posto niže no tokom januara.

Najkraći mesec u godini doneo je minuse na promeni cena stanova. Prema podacima portala Crozilla.com cene su na mesečnom nivou bile 0,3 posto niže, dok su na godišnjem nivou pale za 0,8 posto.

Uprkos oscilacijama i mnogim promenama na tržištu nekretnina, neke se stvari ipak nisu promenile, a to je poredak najskupljih i najjeftinijih gradova. Najskuplji stanovi i dalje se nalaze u gradovima uz more, a po ceni prednjače Dubrovnik, Opatija i Split. Jeftiniji stanovi smešteni su u gradovima u unutrašnjosti, a Vukovar i Sisak tokom februara beleže najniže prosečne cene.
Prema podacima portala Crozilla.com najveći mesečni pad cena stanova zabeležen je u Sisku gde su cene bile 5,1 posto niže, a za jedan se metar kvadratni u proseku tražilo tek 763 evra. Među jeftinijim se gradovima nalazi i Bjelovar u kojem je prosečna tražena cena tokom februara iznosila 804 evra što je 0,6 posto niže no mesec ranije. Pad cena u jednakom je procentu zabeležen u Zadru gde se za „kvadrat“ stana u proseku tražilo 1736 ecra.

Cene stanova u najtraženijem gradu, Zagrebu, u najkraćem mesecu u godini bile su 0,5 posto niže no tokom januara, a prosečna tražena cena metra kvadratnog, prema podacima portala Crozilla.com, iznosila je 1613 evra.

Susedni gradovi, Rijeka i Opatija, tokom februara imali su 0,3 posto niže cene. Riječkim je stanovima prosečna tražena cena „kvadrata“ iznosila 1353 evra, a onima u Opatiji 2897 evra.

Najviše cene, a ujedno i najveći mesečni porast, prema podacima portala Crozilla.com zabeležen je u Dubrovniku. Cena metra kvadratnog u tom je gradu porasla za 2,8 posto pa je tokom februara iznosila 3092 evra.

Porast od 0,3 posto zabeležen je u Varaždinu gde je prosečna tražena cena „kvadrata“ iznosila 1102 evra, te u dvostruko skupljem Splitu gde se za jedan metar kvadratni tražilo 2213 evra.

foto: climateroadmap.com

foto: climateroadmap.com

Cene niže nego proteklih godina

Na godišnjem nivou brojni gradovi beže pad cena stanova koji je najizraženiji bio u kontinentalnom delu Hrvatske. Tako su tokom februara, prema podacima portala Crozilla.com, cene stanova u odnosu na isti mesec prošle godine, bile niže u gradovima kao što su Bjelovar (-8,5 posto), Osijek (-2,9 posto) i Varaždin (-1,8 posto). Godišnji pad cena zahvatio je i neke gradove na moru, pa su cene bile niže i u Rijeci (-1,6 posto) i Zadru (-1,5 posto).

Podaci portala Crozilla.com pokazali su kako u odnosu februar 2012. godine, prosečne tražene cene stanova u brojnim gradovima beleže niže vrednosti. Zagrebačkim je stanovima tako cena pala za 8,4 posto, onima u Rijeci za 7,7 posto, u Puli 2,7 posto, dok Dubrovnik beleži pad od tek 1 posto.

Zagreb traže domaći i strani kupci

Putem oglasa za nekretnine Crozilla.com tokom februara su se najviše tražili stanovi za prodaju u Zagrebu, Splitu, Zadru, Osijeku, Rijeci i Puli. U Zagrebu su se najviše pretraživali oni u centru, zatim na Trešnjevci, Jarunu, te u Maksimiru i Španskom.
Potencijalni strani kupci tokom februara su putem Crozilla.com najviše pretraživali ponudu stanova za prodaju na području Zagreba, Splita, Makarske, Pule i Zadra.

Izvor: GdeInvestirati/Poslovni.hr
Previous Irska: Bogatstvo poljoprivrednih divova poraslo za 32 odsto
Next Koji je sledeći potez ECB? Ekonomisti smatraju da je bolje da ne uradi ništa

You might also like

Nekretnine 0 Comments

Grad Beograd prodaje stanove na ekskluzivnim lokacijama

Skoro 1.500 kvadratnih metara poslovnog prostora u objektu na Terazijama 30-32 je na prodaju.

Nekretnine 0 Comments

Porto Montenegro: Do sada prodato 300 stanova

Porto Montenegro je do sada prodao 300 stanova, od čega 90 kompanijama, a 210 fizičkim licima, saopšteno je Pobjedi iz ove kompanije.

Rezidencijalne nekretnine 0 Comments

Australija: Prosečna cena stambenih nekretnina u Sidneju dosegla skoro 600 hiljada evra

Cene stambenih nekretnina u glavnim centrima Australije porasle su u novembru u proseku 0,2 odsto,  pokazuju najnoviji podaci vladine agencije CoreLogic.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply