Fitch: Manja projekcija rasta globalne ekonomije

Fitch: Manja projekcija rasta globalne ekonomije

Američka bonitetna agencija Fitch srezala je projekciju rasta globalne ekonomije. Svetski bruto domaći proizvod (BDP) će porasti za 2,5 odsto u 2016. godini.

To je niža stopa rasta u odnosu na prognoziranih 2,9 odsto iz decembra, prenosi britanski list Financial times.

Na ovakve projekcije Fitcha utiče usporavanje investicija u Kini, kao i budžetska kriza u zemljama-proizvođačima nafte, koji nastavljaju da nagrizaju rast svetske privrede.

Projekcija privrednog rasta za razvijene države sveta je srezana na 1,7 odsto sa ranijih 2,1 odsto, dok je prognoza za zemlje u razvoju smanjena na rast od 4,0 odsto u odnosu na prethodnih 4,4 odsto.

Rusija je pretrpela najveće „šišanje“ projektovanog rasta, budući da se umesto ranije predviđenog rasta od 0,5 odsto sada očekuje pad privrede od 1,5 odsto u 2016, a pogoršana je i procena za Brazil, čiji će BDP u ovoj godini, smatra Fitch, pasti za 3,5 odsto u odnosu na ranije projektovani pad od 2,5 odsto.

Projekcija rasta BDP-a Kine je samo blago snižena na 6,2 odsto sa 6,3 odsto, navodi FT.

„Usporavanje investicija u Kini i stezanje budžeta u vodećim državama-proizvođačima nafte nastavlja da odjekuje širom svetske ekonomije“, navodi se u izveštaju Fitcha.

Američka agencija je, međutim, ukazala i na određene pozitivne aspekte, navodeći da će pada cena nafte pomoći podsticanju lične potrošnje.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Koji je sledeći potez ECB? Ekonomisti smatraju da je bolje da ne uradi ništa
Next ECB širi program kvantitativnog popuštanja, reže kamatne stope

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Od septembra treći krug prekvalifikacija za IT

Direktor Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović najavio je od septembra i treći krug prekvalifikacija za IT. 

Makroekonomija 0 Comments

Mario Draghi: Kraj ciklusa sniženja kamatnih stopa

Evropska centralna banka (ECB) signalizovala je u četvrtak da ne planira dodatno da snižava kamatne stope s obzirom na poboljšane prognoze za ekonomiju ali su produžili primenu podsticajnih mera zbog prigušene inflacije.

Najvažnije vesti 0 Comments

EBRD smanjila prognozu rasta za neke zemlje zbog pada cena nafte, za Srbiju ostaje 1,8 odsto

Privrede u zemljama u kojima deluje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokazuju skromne znake poboljšanja posle pet uzastopnih godina usporavanja, ali oporavak očekivan za 2016. je nešto slabiji

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply