ECB širi program kvantitativnog popuštanja, reže kamatne stope

ECB širi program kvantitativnog popuštanja, reže kamatne stope

Evropska centralna banka smanjuje sve kamatne stope i povećava za trećinu količinu hartija koje kupuje na mesečnom nivou, odluka je danas održanog Veća.

Kako bi pojačala pozajmljivanje, potrošnju i inflaciju ECB je ovaj put napravila veći od očekivanja koktel akcija.

Predsedavajući ECB Mario Draghi ovim potezom “nastoji da otkloni opasnost od pretnji deflacije u evrozoni”.

25-člano Veće ECB-a koje se sastalo danas u Frankfurtu na Majni, povećalo je kamate na depozite za 10 procentnih poena sa minus 0.3 na minus 0.4 posto, a referentnu kamatnu stopu na nula posto, prenose strani mediji.

Količina hartija od vrednosti povećava se na 80 milijardi evra mesečno, počevši od aprila. ECB će početi da kupuje korporativne dugove i takođe će lansirati četiri nove serije jeftinih zajmova.

Mario Draghi će održati konferenciju za štampu u 14.30 časova po lokalnom vremenu, prenosi Bloomberg.

Očekivanja investitora za dodatnim stimulacijama su se povećala nakon što je ECB izjavio da će se osvrnuti na svoj program zbog upornog slabljenja potrošačkih cena i usporavanja u Kini koji potkopavaju oporavak evrozone.

Skuplje čuvanje novca za banke

Potez ECB-a je ispunio očekivanja mnogih ekonomista, koji su smatrali da će povećati cenu na parkiranje novca za banke, što bi posledično vodilo povećanom kreditiranju građana i privrede, a dalje podstaklo privredni rast.

Skuplje čuvanje depozita može imati negativan uticaj na tržište, naročito bankarski sektor koji je ovim potezom ECB-a direktno pogođen.

Ipak, povećana tražnja bi mogla da ostvari pozitivne efekte, kaže Matt King iz Citi-ja za CNBC.

Manja volatilnost 

“Dodatne mere bi mogle da ojačaju tržišta kapitala” rekao je Murray Roos, direktor sektora prodaje u Citi-ju, ali i upozorio da to ne znači automatski i rast zarada.

“Da bi tržište kapitala održivo raslo, neko očekuje ili priželjkuje da dođe do rasta zarada, ali do tog rasta ne mora doći”, kazao je Ross za CNBC i dodao da odlučna akcija može da smanji nesigurnost i volatilnost tržišta.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Fitch: Manja projekcija rasta globalne ekonomije
Next Evro u oštrom padu prema dolaru zbog poteza ECB

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Javni dug Srbije u februaru 73,6 odsto BDP

Javni dug Srbije u februaru 2016. godine iznosio je 24,86 milijarde evra, što je 73,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je Ministarstvo finansija.

Makroekonomija 0 Comments

Godišnja inflacija u EU u junu nepromenjena na 2 odsto

Potrošačke cene na nivou Evropske unije u ovogodišnjem junu su na godišnjem nivou rasle istim tempom kao i u prethodnom mesecu, dok je u evrozoni inflacija blago ubrzala, pokazao je izveštaj

Transport 1Comments

Stojan Stevanović: Ne zna se da li Fiat ostaje posle 2018. godine

Još se ne zna da li će Fiat posle isteka ugovora ostati u Srbiji ili će otići, izjavio je ekonomista Stojan Stamenković .

5 Comments

Leave a Reply