Azijske berze: Indeksi u plusu zbog popuštanja monetarne politike

Azijske berze: Indeksi u plusu zbog popuštanja monetarne politike

Na većini azijskih bwrzi u četvrtak su cwne akcija porasle jer ulagače ohrabruje popuštanje monetarne politike središnjih banaka.


Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u plusu 1,3 posto, dok su cene akcija u Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,6 i 0,8 posto.

Berzovni indeksi u Australiji, Singapuru i Šangaju skliznuli su između 0,1 i 0,8 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcijaa, bez japanskih, u 7,00 sati bio na dobitku 0,3 posto.

Pozitivno na tržište utiče rast cena nafte, koje su juče ojačale nakon što je objavljeno da su zalihe goriva u SAD-u prošle nedeljea oštro pale, što je oživelo nadu ulagača u jačanje potražnje.

Uz to, cene podržavaju špekulacije da će neki od najvećih svetskih proizvođača zamrznuti proizvodnju nafte.

Nakon što je juče cena nafte na američkom tržištu skočila za 5 posto, jutros se stabilno kreće oko 38,20 dolara po barelu.

foto: businessinsider.com

foto: businessinsider.com

Pozitivno na tržišta utiče i neočekivana odluka središnje banke Novog Zelanda o smanjenju ključne kamate na rekordno niskih 2,25 posto jer, poručili su iz banke, slabost Kine predstavlja rizik za ekonomske izglede i kretanje inflacije u Novom Zelandu.

Usporavanje rasta kineske ekonomije, najvećeg svetskog potrošača sirovina, izazvalo je poslednjih meseci pad cena sirovina, što povećava deflacijske pritiske.

A kako se zbog toga usporava i rast globalne ekonomije, u poslednje je vreme niz središnjih banaka, između ostalih i japanska, olabavilo monetarnu politiku.

To se danas očekuje i od Evropske centralne banke (ECB) zbog slabosti ekonomije eerozone i deflacijskih pretnji.

“Očekuje se da će čelnici ECB-a danas povećati iznos programa za kupovinu obveznica i pomaći kamatne stope na depozite dublje u negativno područje”, kaže Michael McCarthy, strateg u firmi CMC Markets.

Popuštanje monetarne politike uobičajeno pozitivno utiče na tržište akcija, no postoji opasnost da je tržište već ugradilo u cene poteze ECB-a, možda čak i agresivnije mere nego što je središnja banka spremna preduzeti.

Takav scenarijo dogodio se u decembru, kada ECB nije uvela toliko agresivne podsticajne mere kakve su očekivali ulagači, pa su nakon toga cene akcija na svetskim berzama pale, a kurs evra porastao.

“Na tržištu se raspravlja i o tome da bi podsticajne mere ECB-a u vidu povećanja negativnih kamata na depozite mogle značiti da Evropi preti kriza”, kaže Michael McCarthy.

Kako bilo, na valutnim tržištima vlada oprez uoči današnje sednice čelnika ECB-a.

Kurs evra prema američkoj valuti jutros se kreće oko 1,0975 dolara, kao i juče u ovo doba.

Američka je valuta ojačala u odnosu na japansku, pa je cena dolara porasla na 113,60 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 112,60 jena.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Indeksi ojačali, dobitnik energetski sektor
Next Otkazano saslušanje Vojislava Šešelja, lider radikala zapalio zastave EU i NATO

You might also like

Svetske berze

Azijske berze: Pad indeksa zbog straha od povećanja kamatnih stopa

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija pale, kao i na Wall Streetu prethodnog dana, što je posledica strahova ulagača od ubrzanja tempa povećanja kamatau SAD-u i neočekivano slabih pokazatelja iz kineske

Svetske berze

Azijske berze pale, skok dolara

Azijski su ulagači oprezni uoči novih makroekonomskih izveštaja koja će pokazati nastavlja li se usporavanje rasta u kineskoj ekonomiji ili se nazire preokret.

Berza

Beogradska berza: NIS u fokusu, slab promet

Slab promet, ali i rast indeksa na Beogradskoj berzi.