Top 10 zemalja koje gomilaju zlato

Top 10 zemalja koje gomilaju zlato

Zlato ponovo ima veliku vrednost na svetskom tržištu nakon što su centralne banke dodale 336.2 tone zlata u svoje rezerve u 2015. godini, tačnije u drugoj polovini, a u prvoj je taj broj iznosio 252.1 tonu.

To je zvanični podatak koji je objavljen iz World Gold Council, a oni tvrde da na osnovu toga u svetu rastu ekonomski i politički rizici. Cene nafte padaju, sukobi na Srednjem istoku rastu, a Kina beleži uporavanje privrednog rasta. U tom kontekstu, službene institucije prepoznaju potrebu za diversifikascijom rezerve imovine, stoji u izveštaju.

Business Insider je na osnovu tog izveštaja napravio listu od 10 zemlja koje drže najviše zlata.

10. Indija

Zvanično drže 555.7 tona; Procentualno, to iznosi 5.4 odsto  svetskih rezervi zlata.

9. Holandija

Zvanično drže 612.5 tona, a globalno to je 5,46 odsto svetskih rezevi zlata. Smatra se da vrednost od 189 tona, koliko se nalazi u amsterdamskim sefovima vredi više od sedam milijardi dolara.

8. Japan

Ova zemlja raspolaže sa 765,2 tone zlata. Od toga 2.1 odsto spada u svetske rezerve. Oni su 2011. godine prodali zlata u vrednosti od preko 20 miliona jena, kako bi sanirali posledice tsunamija i nuklearne katastrofe.

7. Švajcarska

Raspolažu sa 1040 tona zlata. U stranim rezervama se nalazi 6 posto. U novembru 2014. godine Švajcarci su na referendumu odbili zahtev da Centralna banka skuplja rezerve zlata do 20 posto.

foto: plus.google.com

foto: plus.google.com

6. Rusija

Ova zemlja zvanično ima 1392.9 tona zlata. Procenat stranih rezervi je 13 odsto.

5. Kina

Zemlja koja ima jednu od tri najjače ekonomije na svetu raspolaže sa 1762.3 tone zlata, a procenat u stranim rezervama je 1.8 odsto. U proteklih šest godina, akumilirali su 600 tona.

4. Francuska

Evropska zemlja sa 2435.6 tona zlata ima učešće od 60 odsto u stranim rezervama. Pre dve godine, Marine Le Pen tražila je od vlasti da francusko zlato vrate u svoju zemlju, a Centralnoj banci je savetovao da kupi više zlata u rezervu, tvrdi Forbes.

3. Italija

Ukupno 2451.8 tona je u vlasništvu ove zemlje, a stranim rezervama pripada 64 odsto. Pre tri godine je Centralna banka ove zemlje tvrdila da su rezerve zlata ključ nezavnisnosti.

2. Nemačka

Nemci su sačuvali 3381 tonu zlata, a procenat u stranim rezervama je 66.3 odsto. U Frankfurt su 2012. godine vratili preko 200 tona iz stranih rezervi, a AAP tvrdi da su druga zemlja sa najvećom rezervom zlata kod kuće.

1. SAD

Amerikanci zvanično imaju 8133.5 tona zlata u svojoj državi. Sa 72.2 odsto učestvuju u svetskim rezervama. Godine 1952. imali su 20.663 tona zlata u svojim rezervama, a 1968. taj broj je prvi put pao ispod 10.000.

Izvor: GdeInvestirati/N1
Previous Makedonija: 2.25 milijardi evra deviznih rezervi
Next Beogradska berza: Jedino Sojaprotein zabeležio milionski promet

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Tsipras: Neće biti dodatnih mera štednje u Grčkoj

Grčki premijer Alexis Tsipras obeležio je dve godine na toj funkciji, obećavši da njegova vlada neće uvesti “ni evro” dodatnih mera štednje.

Makroekonomija 0 Comments

Radikalne prognoze: Fed bi mogao srezati kamatne stope

Britansko izglasavanje odlaska iz Evropske unije verovatno će uticati na planove američke centralne banke po pitanju povećanja kamatnih stopa, smatraju analitičari.

Makroekonomija 0 Comments

Janet Yellen: Povećanje kamata odraz poverenja u američku privredu

Povećanje referentne kamatne stope predstavlja “glas poverenja” u solidnost američke privrede, rekla je u sinoć predsednica Federalnih rezervi (Fed) Janet Yellen, posle objave Feda o povećanju kamate za četvrtinu procentnog

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply