Smanjena kupovna moć oborila građevinsku aktivnost

Smanjena kupovna moć oborila građevinsku aktivnost

Prema podacima Poreske uprave, prošle godine prodato je 4.700 manje stanova i tri puta manje kuća nego 2014. godine.

 

Višegodišnji trend pada prodaje nekretnina nastavljen je i prošle godine. U Srbiji je 2015. godine prodato manje stanova i kuća nego 2014. Građevinari i proizvođači građevinskog materijala rešenje vide u masovnoj i jeftinoj stanogradnji za koju u Srbiji postoji tržište. U porastu je tražnja za kvalitetnim stanovima, a povećana je i pravna sigurnost u prometu nekretnina.

Prema podacima Poreske uprave, prošle godine prodato je 4.700 manje stanova i tri puta manje kuća nego 2014. godine.

Broj onih koji su kupili stambene nekretnine na kredit je približno isti, pokazuju podaci Nacionalne korporacije za osiguranje kredita.

 

Pad građevinske aktivnosti u Srbiji

Beleži se pad proizvodnje i plasmana građevinskog materijala na domaćem tržištu.

Foto:www.featherofme.com

Foto:www.featherofme.com

Slavica Živković iz Udruženja proizvođača građevinskog materijala kaže da to ukazuje na nedostatak građevinske aktivnosti u Srbiji. “Kupovna moć stanovništva je slaba i pored toga što postoji veliki broj kvadrata koji se nalazi u ponudi. Danas imamo 300 hiljada podstanara što govori da su ti kvadrati preskupi za običnog čoveka”, naglašava Živkovićeva.

Poslednjih godina smanjen je broj zaposlenih u građevinskoj industriji, a rešenje građevinci vide u masovnoj stanogradnji.

Viktor Kobjerski iz Udruženja za građevinarstvo Privredne komore Srbije navodi da su realne cene od 600 do 800 evra za sistem “ključ u ruke”.

Ističe da Srbija ima dovoljno dobre sisteme fabrikovanih elemenata koji bi mogli da omoguće brzu gradnju velikih stambenih kompleksa, ali naglašava da to zavisi od države.

Strani investitori kojih nema mnogo, zainteresovani su za gradnju ekskluzivnih stanova na atraktivnim lokacijama, koji se dobro prodaju.

“Strane investitore motiviše je to što smo mi vrlo nerazvijeno tržište. Donošenjem prakse sa daleko razvijenijih tržišta de fakto postižu veliku konkurentnost i dobar uspeh”, kaže Mina Kalezić iz CBRE Srbija.

 

Od 2010. godine postoji baza podataka o prometu stanova, tako da je znatno smanjena mogućnost prevara. Ugovore overavaju beležnici koji, za razliku od sudova, proveravaju svaki dokument.

 

Miodrag Đukanović, predsednik Komore javnih beležnika kaže da se nikad sto odsto ne može isključiti mogućnost prevare. “Međutim, tražimo da sve isprave koje prate promet budu sveže. Proveravamao podatke u katastru i bavimo se stanovima koji su u izgradnji, u procesu legalizacije, kao i one stanove koji nisu upisani”, navodi Đukanović.

Polovina stambenih objekata koji se nude na tržištu nije legalizovana.

 

 

Izvor:RTS

Previous Ostaje li Srbija bez dovoljnog broja lekara?
Next Evropske berze u plusu, nafta iznad 40 dolara, zlato pojeftinilo, evro stabilan prema dolaru

You might also like

Nekretnine 0 Comments

Srbija: Rekordan broj građevinskih dozvola u septembru

U septembru je u Srbiji izdato 1.377 građevinskih dozvola, što je najbolji rezultat od 2007. godine, od kada Republički zavod za statitistiku prati ove podatke, saopštilo je u sredu Ministarstvo

Nekretnine 0 Comments

Siniša Mali: Izdato građevinskih dozvola za više od milion kvadrata

Gradonačenik Beograda Siniša Mali izjavio je da je u 2017. godini izdato građevinskih dozvole za više od milion kvadrata, što prema njegovim rečima ukazuje da je Beograd postao “grad kranova

Rezidencijalne nekretnine 0 Comments

BiH: Cene stanova u Mostaru i do 10% veće nego u Sarajevu

U većini gradova u BiH i dalje se beleži pojeftinjenje stanova, podaci su agencija za prodaju nekretnina.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply