PwC anketa: Šta je najvažnije generalnim direktorima u Srbiji?

PwC anketa: Šta je najvažnije generalnim direktorima u Srbiji?

Šta generalni direktori velikih kompanija u Srbiji očekuju u narednim godinama, šta najviše utiče na uspeh njihovog poslovanja, na koja tržišta se fokusiraju i još neke odgovore naći ćete u rezultatima ankete koju je sprovela kompanija PwC.

Anketirani generalni direktori vode 42 kompanije koje generišu 7 milijardi dolara prihoda godišnje. Među anketiranim poslovnim liderima, većinu čine muškarci koji vode privatnu kompaniju u proizvodnom i potrošačkom industrijskom sektoru.

Čak polovina generalnih direktora u Srbiji očekuje privredni rast u narednih godinu dana, dok 95 odsto njih očekuje rast prihoda u svojim kompanijama u naredne tri godine, rezultati su godišnje ankete koju anualno radi kompanija PwC.

U PwC-u smatraju da je razlog tome činjenica da generalni direktori osećaju veći stepen samouverenosti u svoju sposobnost da vode kompaniju kroz teška vremena kao i da sami iznalaze nove poslovne prilike.

Vodeći kadrovi u preduzećima svesni su uticaja tehnologija na biznis, pa tako 76% ispitanika smatra da je tehnološki napredak jedan od tri najzastupljenija trenda koji će u narednih pet godina promeniti očekivanja zainteresovanih strana.

Značajna tržišta

U prošlogodišnjoj anketi, ispitanici su navodili Rusiju kao najvažnije tržište, zatim Hrvatsku i BiH. S obzirom na to da je ruska privreda u recesiji, situacija se ove godine promenila.

Foto: pwc.rs

Foto: pwc.rs

Hrvatska je preuzela vodeću poziciju kao tržište na kojem 31% ispitanih direktora vidi mogućnosti za investiranje. Među tri najvažnija tržišta našla se i Nemačka koju je navelo 26% direktora, dok je Rusija i pored svih poteškoća i dalje jedno od tri najvažnija tržišta na koja direktori u Srbiji žele da se plasiraju.

5% poslovnih lidera iz regiona centralno-istočne Evrope, kao i njih 14% iz regiona jugoistočne Evrope navelo je Srbiju kao najvažnije tržište na koje u budućnosti žele da se plasiraju.

Najveće opasnosti

Generalni direktori u Srbiji najviše su zabrinuti zbog nestabilnosti u društvu, geopolitičke krize i preopterećenosti propisima.

Foto: pwc.rs

Foto: pwc.rs

Pomenuto ne čudi, imajući u vidu postojeću ekonomsku i političku situaciju, migrantsku krizu u Evropi, kao i eskalaciju sukoba u svetu.

Poslovni lideri su takođe rekli da ne očekuju pojednostavljivanje administrativnih procedura u 2016. godini, navodi se u anketi kompanije PwC.

Čak 76 odsto ispitanika u Srbiji izražava zabrinutost zbog deviznog kursa i odgovora vlade na fiskalni deficit i dug države – 74 odsto.

69 odsto direktora u Srbiji je u većoj meri zabrinuto zbog nezaposlenosti od njihovih kolega u regionu i u svetu.

Šta najviše doprinosu uspešnosti poslovanja

Kompanija PwC je pitala generalne direktore šta najviše doprinosi uspešnom poslovanju njihove kompanije.

74 odsto ispitanika navelo je dostupnost adekvatno obučenih kadrova kao faktor koji u najvećoj meri doprinosi uspešnom poslovanju.

Iako kao glavni prioritet navode kvalifikovanu, obrazovanu i adaptibilnu radnu snagu, mali broj direktora, u svetu i kod nas, pažnju usmerava na razvijanje znanja i veština i adaptibilnosti zaposlenih.

Stavovi generalnih direktora u svetu se ne razlikuju mnogo – 49% njih je izjavilo da menjaju strategiju u pogledu razvoja budućih lidera. Međutim, fokus na zaradama i stimulacijama za zaposlene je veći (33%) nego fokus na veštinama i adaptibilnosti zaposlenih (30%) – ovo može da označava propuštenu priliku za kompanije da na duži rok obezbede odgovarajuće kadrove.

Planovi za 2016. godinu

U vreme teškog poslovanja, direktori kao prvu meru uvode smanjenje troškova. Direktori u Srbiji se po ovom pitanju ne razlikuju od svojih kolega u ostatku sveta, pa tako 69 odsto planira rezanje troškova, delom kroz autsorsovanje delova poslovanja – 24 odsto, delom kroz spajanje i pripajanje – 26 odsto, a deo kroz racionalizaciju radnih mesta – oko trećine ispitanika planira otpuštanja.

Foto: pwc.rs

Foto: pwc.rs

Globalizacija i promene

Što se tiče fundamentalnih promena u sistemima i procesima, 64 odsto direktora u Srbiji očekuje veću regionalizaciju u oblasti trgovine i stvaranje trgovinskih blokova. Prihvataju tehnološke inovacije, koriste CRM sisteme i shvataju uticaj novih tehnologija na dobit kompanije.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Krediti Fonda za razvoj, prijem zahteva od petka
Next Decenijama živeli u palati za 5 evra mesečno

You might also like

Tema dana

Kineski He Steel podneo zahtev za preuzimanje Železare Smederevo

Kineski He Steel podneo je Komisiji za zaštitu konkurencije Srbije zahtev za odobrenje koncentracije preuzimanjem Železare Smederevo, rečeno je danas agenciji Beta u Komisiji.

Najvažnije vesti

Grad Beograd prodaje stanove na ekskluzivnim lokacijama

Skoro 1.500 kvadratnih metara poslovnog prostora u objektu na Terazijama 30-32 je na prodaju.

Industrija

Prodaje se Industrija mesa i konzervi Banat

Stečajni upravnik Industrije mesa i konzervi Banat iz Banatskog Karlovca oglasio je prodaju dužnika kao pravnog lica, javnim prikupljanjem ponuda.