Ostaje li Srbija bez dovoljnog broja lekara?

Ostaje li Srbija bez dovoljnog broja lekara?

Lekari koji u prethodnih sedam godina nisu prikupili potreban broj bodova učešćem na stručnim skupovima, polagali su ispite kako bi obnovili licencu za rad.

Od 24.600 lekara koliko je trebalo da obnovi licencu za rad, to je učinilo skoro 19.000, ali oko 4.500 nije podnelo zahteve.

Pre sedam godina odlučeno je da svi lekari koji rade moraju imati licencu. Tada je dodeljeno 24.600 licenci, a njihov rok istekao je 1. januara 2016. godine. U tom periodu, lekari su morali da skupe 140 bodova kako bi mogli da nastave rad, kaže predsednica Sindikata lekara i farmaceuta Vojvodine Dunja Civrić.

“Lekari licence obnavljaju na taj način što pohađaju akreditovana predavanja i radionice od strane Zdravstvenog saveta i sve to nosi određeni broj bodova. Postoje takođe i online testovi koji se mogu popunjavati i na taj način ostvariti bodovi”, kaže Civrićeva.

Više od 1.000 lekara koji su podneli zahtev za obnavljanje licence, nisu ispunjavali uslove, pa su im one oduzete. Ipak, 4.600 lekara nije se uopšte javilo za dobijanje licence.

Šta je razlog za to i da li će Srbija od ove godine ostati bez dovoljnog broja lekara, pojašnjava predsednica Lekarske komore Srbije Vesne Jovanović.

“Mi u ovom trenutku, nažalost, nismo uradili analizu da li su to preminule kolege ili penzioneri koji su odlučili da se više ne bave medicinom, pa im nije potrebna licenca ili su otišli u inostranstvo. U narednih nekoliko dana, obradićemo ove podatke pa ćemo sa sigurnošću znati”, kaže Jovanovićeva.

Šta licenciranjem dobijaju pacijenti?

“Licenca obaveštava pacijenta, odnosno korisnika usluga, da neko kod koga se mi pregledamo poseduje dovoljna stručna znanja, da ih je sticao u kontinuitetu. Da saznaje šta je novo u medicini, koje su nove tehnike, metode lečenja, lekovi, nove dijagnostičke procedure iz oblasti kojom se bavi i naravno, da nije kažnjavan za neko delo koje ga čini nedostojnim”, ukazuje predsednica Lekarske komore Srbije Vesne Jovanović.

Lekari kojima je zbog nedovoljno bodova oduzeta licenca, moći će ponovo da apliciraju i nakon što polože ispit, biće im vraćena i dozvola za rad. Načini za obezbeđivanje bodova za licencu omogućavaju da lekari pružaju kvalitetniju zdravstvenu uslugu pacijentima.

Izvor:RTV
Previous Delfini u sastavu ruske vojske
Next Smanjena kupovna moć oborila građevinsku aktivnost

You might also like

Društvo 0 Comments

Ramuš Haradinaj pušten na uslovnu slobodu

Bivši haški optuženih i predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradniaj pušten je danas na uslovnu slobodu, potvrdio je advokat Haradinaja Arianit Koci.

Umetnost 0 Comments

Novi Sad dobija 34 miliona evra za infrastrukturne projekte

Već na samom početku godine nadležni su ozbiljno prionuli na posao kako bi na vreme i kvalitetno sproveli u delo sve infrastrukturne projekte, koji bi trebalo da budu završeni do

Najvažnije vesti 11 Comments

Miodrag Zec: Intelektualna elita odlazi bez namere da se ikada vrati

U Srbiji je obrazovanje apsolutno potcenjeno, dok se u razvijenom svetu tretira kao prvoklasna roba, kaže profesor ekonomije Miodrag Zec.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply