Ostaje li Srbija bez dovoljnog broja lekara?

Ostaje li Srbija bez dovoljnog broja lekara?

Lekari koji u prethodnih sedam godina nisu prikupili potreban broj bodova učešćem na stručnim skupovima, polagali su ispite kako bi obnovili licencu za rad.

Od 24.600 lekara koliko je trebalo da obnovi licencu za rad, to je učinilo skoro 19.000, ali oko 4.500 nije podnelo zahteve.

Pre sedam godina odlučeno je da svi lekari koji rade moraju imati licencu. Tada je dodeljeno 24.600 licenci, a njihov rok istekao je 1. januara 2016. godine. U tom periodu, lekari su morali da skupe 140 bodova kako bi mogli da nastave rad, kaže predsednica Sindikata lekara i farmaceuta Vojvodine Dunja Civrić.

“Lekari licence obnavljaju na taj način što pohađaju akreditovana predavanja i radionice od strane Zdravstvenog saveta i sve to nosi određeni broj bodova. Postoje takođe i online testovi koji se mogu popunjavati i na taj način ostvariti bodovi”, kaže Civrićeva.

Više od 1.000 lekara koji su podneli zahtev za obnavljanje licence, nisu ispunjavali uslove, pa su im one oduzete. Ipak, 4.600 lekara nije se uopšte javilo za dobijanje licence.

Šta je razlog za to i da li će Srbija od ove godine ostati bez dovoljnog broja lekara, pojašnjava predsednica Lekarske komore Srbije Vesne Jovanović.

“Mi u ovom trenutku, nažalost, nismo uradili analizu da li su to preminule kolege ili penzioneri koji su odlučili da se više ne bave medicinom, pa im nije potrebna licenca ili su otišli u inostranstvo. U narednih nekoliko dana, obradićemo ove podatke pa ćemo sa sigurnošću znati”, kaže Jovanovićeva.

Šta licenciranjem dobijaju pacijenti?

“Licenca obaveštava pacijenta, odnosno korisnika usluga, da neko kod koga se mi pregledamo poseduje dovoljna stručna znanja, da ih je sticao u kontinuitetu. Da saznaje šta je novo u medicini, koje su nove tehnike, metode lečenja, lekovi, nove dijagnostičke procedure iz oblasti kojom se bavi i naravno, da nije kažnjavan za neko delo koje ga čini nedostojnim”, ukazuje predsednica Lekarske komore Srbije Vesne Jovanović.

Lekari kojima je zbog nedovoljno bodova oduzeta licenca, moći će ponovo da apliciraju i nakon što polože ispit, biće im vraćena i dozvola za rad. Načini za obezbeđivanje bodova za licencu omogućavaju da lekari pružaju kvalitetniju zdravstvenu uslugu pacijentima.

Izvor:RTV
Previous Delfini u sastavu ruske vojske
Next Smanjena kupovna moć oborila građevinsku aktivnost

You might also like

Društvo 0 Comments

Koja su Vaša prava kao potrošača?

Od 2002. do 2014. godine promenjena su četiri Zakona o zaštiti potrošača.

Tema dana 0 Comments

Aleksandar Vučić danas sa ambasadorima Francuske i Velike Britanije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će se odvojeno sastati sa ambasadorima Francuske i Velike Britanije.

Društvo 0 Comments

Engleska: Fudbalski klubovi zaradili rekordnih 3,4 milijarde funti

U sezoni 2014./2015., klubovi Premier lige ostvarili su zajedničku operativnu dobit, koja isključuje trgovanje igračima, neto kamatne troškove i amortizaciju igračkih ugovora, od oko 550 miliona funti.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply