Mleko poput nafte: Rast proizvodnje i pad cena

Mleko poput nafte: Rast proizvodnje i pad cena

Kako svetska proizvodnja mleka raste a cene konstantno padaju Evropska unija predviđa da će mlekarska industrija doživeti sudbinu nafte.

“Može se očekivati daljni pad cena mleka” kaže se u izveštaju Evropske komisije i dodaje da dugoročno “nema nagoveštaja” da će se snabdevanje tržišta smanjiti.

Po izveštaju EU, očekuje se da globalni uvoz mleka poraste 2 odsto na godišnjem nivou, međutim to predstavlja samo 30% povećanja proizvodnje u EU, SAD, Novom Zelandu i Australiji u 2014. i 2015.

Evropska komisija je podvukla potrebu da se “uspori sa ponudom na globalnom tržištu kako bi se uspostavila ravnoteža ponude i potražnje, što bi potaklo oporavak cena sa sadašnjih nivoa.

Značajno povećanje rasta proizvodnje mleka EK očekuje u Velikoj Britaniji, Irskoj, Holandiji i Danskoj, dok se za Nemačku predviđa ograničeni rast proizvodnje. U istočnim zemljama Unije očekuje se stabilizacija u sektoru mlekarske industrije.

Kada se povećanoj proizvodnji u zemljama Evropske unije doda i rast proizvodnje u SAD, Novom Zelandu i Australiji, ponuda mleka na globalnom tržištu daleko prevazilazi svetsku tražnju, zaključuje se u izveštaju EK.

Izvor:Agencije
Previous Snažan rast industrijske proizvodnje u Nemačkoj
Next Krediti Fonda za razvoj, prijem zahteva od petka

You might also like

Prehrambena industrija

Nestle prodaje brend Cipiripi

Kompanija Nestle u Srbiji prodaje konditorski brend Cipiripi, saopšteno je iz te kompanije.

Prehrambena industrija

McDonald’s: Otvaramo 5.000 radnih mesta u Velikoj Britaniji

McDonald’s će u Britaniji do kraja 2017. godine otvoriti više od 5.000 radnih mesta, uprkos ekonomskim neizvesnostima koje su usledile posle glasanja za Brexit, saopšteno je iz te kompanije.

Prehrambena industrija

Red Bull izabran za najvredniji brend Austrije

Studija „Vrednost brendova 2016.“ Evropskog instituta za brendove pokazala je da je Red Bull ostao najvredniji brend Austrije.