Mleko poput nafte: Rast proizvodnje i pad cena

Mleko poput nafte: Rast proizvodnje i pad cena

Kako svetska proizvodnja mleka raste a cene konstantno padaju Evropska unija predviđa da će mlekarska industrija doživeti sudbinu nafte.

“Može se očekivati daljni pad cena mleka” kaže se u izveštaju Evropske komisije i dodaje da dugoročno “nema nagoveštaja” da će se snabdevanje tržišta smanjiti.

Po izveštaju EU, očekuje se da globalni uvoz mleka poraste 2 odsto na godišnjem nivou, međutim to predstavlja samo 30% povećanja proizvodnje u EU, SAD, Novom Zelandu i Australiji u 2014. i 2015.

Evropska komisija je podvukla potrebu da se “uspori sa ponudom na globalnom tržištu kako bi se uspostavila ravnoteža ponude i potražnje, što bi potaklo oporavak cena sa sadašnjih nivoa.

Značajno povećanje rasta proizvodnje mleka EK očekuje u Velikoj Britaniji, Irskoj, Holandiji i Danskoj, dok se za Nemačku predviđa ograničeni rast proizvodnje. U istočnim zemljama Unije očekuje se stabilizacija u sektoru mlekarske industrije.

Kada se povećanoj proizvodnji u zemljama Evropske unije doda i rast proizvodnje u SAD, Novom Zelandu i Australiji, ponuda mleka na globalnom tržištu daleko prevazilazi svetsku tražnju, zaključuje se u izveštaju EK.

Izvor:Agencije
Previous Snažan rast industrijske proizvodnje u Nemačkoj
Next Krediti Fonda za razvoj, prijem zahteva od petka

You might also like

Kompanije 0 Comments

Potpisan ugovor o izvozu srpske vode u Kuvajt

U Beogradu je danas potpisan ugovor o izvozu prvog kontigenta vode od tri miliona litara iz Srbije u Kuvajt, između domaće kompanije “Voda Voda” iz Mionice i kompanije Caro General

Kompanije 0 Comments

Slovenci dobili fontanu koja izbacuje pivo

U slovenačkom mestu Zalec okupilo se više stotina ljubitelja piva i radoznalih posmatrača na otvaranju prve “fontane piva” u Evropi, javljaju slovenački mediji.

Kompanije 0 Comments

Carlsberg planira kupovinu 20 odsto kineskog Tsingtaoa

Carlsberg razmatra kupovinu 20 odsto udela u kineskoj pivari Tsingtaou, rekli su Bloombergu dobro obavešteni izvori.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply