Kina: Devizne rezerve sve manje

Kina: Devizne rezerve sve manje

Devizne rezerve Kine su u februaru pale za 28,75 milijardi dolara, što je blago ispod očekivanja i sporiji tempo pada u odnosu na veliko topljenje rezervi u januaru, javlja agencija Reuters.

Devizne rezerve Kine su, međutim, smanjene četvrti mesec zaredom, dok je njihov nivo sa kraja februara, od 3,20 biliona dolara, bio najniži od decembra 2011. godine, prema danas objavljenim podacima Narodne banke Kine.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters predviđali su da će rezerve pasti za 30 milijardi dolara sa 3,23 biliona dolara sa kraja januara.

U januaru, devizne rezerve su smanjene za 99,5 milijardi dolara, a u decembru za 107,9 milijardi dolara, što je bio najveći mesečni pad ikada.

Uprkos tome, devizne rezerve Kine su i dalje najveće na svetu, navodi Reuers.

Odliv kapitala iz Kine je, kako dodaje britanska agencija, ubrzao otkako je zvanični Peking u avgustu prošle godine devalvirao juan, i od kada se pojavila zabrinutost zbog usporavanja druge najveće svetske privrede, kao i očekivanja da će američka Uprava federalnih rezervi (Fed) podići kamatnu stopu. To je podstaklo kinesku centralnu banku da proda dolare na valutnim tržištima kako bi pružila podršku juanu.

„U februaru, vlada je primenila dosta administrativnih mera, koje su možda bile u stanju da uspore odliv kapitala“, izjavio je ekonomista kompanije Dava capital markets Kevin Lai.

Devizne rezerve Kine su prošle godine smanjene za 513 milijardi dolara, što je bio najveći godišnji pad u istoriji, navodi britanska agencija.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Japan: Manji pad BDP-a u četvrtom kvartalu
Next Delfini u sastavu ruske vojske

You might also like

Makroekonomija

Nebojša Katić: Tri scenarija u slučaju Brexita

Cena boravka u Evropskoj uniji nije preskupa za Britance, niti je to razlog što ova zemlja želi da izađe iz ove zajednice. Šta o Brexitu i njegovim posledicama kaže samostalni

Najvažnije vesti

Erste Grupa: Rast kreditne aktivnosti u CIE biće prvenstveno finansiran rastom domaćih depozita

Državne obveznice u vlasništvu banaka trenutno su na rekordno visokom nivou u centralno-istočnoj Evropi, osim u zemljama u kojima su pokazatelji javnog duga u naglom padu ili u kojima je

Makroekonomija

MMF odobrio Srbiji šestu reviziju aranžmana

Izvršni direktori Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrdili su danas pozitivnu ocenu šeste revizije aranžmana iz predostrožnosti koju je ta institucija zaključila sa Srbijom u februaru 2015. godine, uz ocenu da