Japan: Manji pad BDP-a u četvrtom kvartalu

Japan: Manji pad BDP-a u četvrtom kvartalu

Japanska privreda oslabila je manje nego što je prvobitno procenjeno u poslednjem kvartalu 2015, pošto je potrošnja preduzeća bila veća, pokazali su danas objavljeni revidirani podaci, mada su ukupni izgledi za ovu godinu i dalje mračni.

Prema saopštenju vladine kancelarije, bruto domaći proizvod (BDP) Japana je opao u periodu od oktobra do kraja decembra za 0,3 odsto, a ne kako je ranije procenjeno 0,4 procenta, prenosi agencija AFP.

Novi pokazatelji znače da je treća najveća svetska privreda prošle godine porasla za 0,5 odsto, u odnosu na prethodnu procenu od 0,4 procenta.

Ipak, ova skromna promena ne uliva veliku nadu u to da će program premijera Shinzō Abea uspeti da vrati Japan na put stabilnog oporavka.

Mršavi privredni pokazatelji, kako navodi francuska agencija, takođe su povećali šanse za uvođenje dodatnih mera labavljenja monetarne politike centralne banke Japana radi podupiranja posustale ekonomije. Sastanak centralne banke se održava iduće nedelje.

foto: climateroadmap.com

foto: climateroadmap.com

„Prvi nagoveštaji za prvo tromesečje ne izgledaju obećavajuće, i zato ostajemo pri proceni da će Banka Japana (BoJ) objaviti nove olakšice sledeće nedelje“, izjavio je Marcel Thieliant iz istraživačke kompanije Capital Economics.

Najnoviji podaci o BDP-u ukazuju na rast korporative potrošnje i izvoza, ali je potrošnja stanovništva u zemlji i dalje slaba, budući da kompanije ne žele da povećaju plate.

Nedovoljna potrošnja je velika prepreka za privredni rast koji Tokio cilja, kao i za nastojanja centralne banke da trajno podstakne inflaciju.

Banka Japana je u januaru šokirala tržišta pribegavši neočekivano politici negativne kamatne stope, uvodeći „kaznenu kamatu“ za banke koje drže višak sredstava u trezorima BoJ-a, a u želji da ih podstakne na veću kreditnu aktivnost.

Analitičari kažu da bi BoJ sledeće nedelje mogla još više da snizi negativne kamate i da pojača tempo otkupa aktiva – a obe mere imaju isti cilj – da ubrizgaju život malaksaloj privredi, prenosi francuska agencija.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Beogradska berza: Jedino Sojaprotein zabeležio milionski promet
Next Kina: Devizne rezerve sve manje

You might also like

Najvažnije vesti

Rast BDP-a Srbije u prvom kvartalu 2017. jedan odsto

Realni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije (BDP) u prvom kvartalu 2017. godine u odnosu na isti period prethodne godine iznosio je jedan odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.  

Tema dana

Saxo bank : Dobrodošli u 2017. godinu i „Trampmaniju“

Pravac kretanja američkog dolara je ključno pitanje za 2017. godinu zbog toga što će valuta koja je skočila za 20% tokom prethodne godine izazvati reakciju, a od dolazeće Trampove administracije

Makroekonomija

Kazahstan predložio uvođenje nove svetske valute kako bi se spasila svetska ekonomija

Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev predložio je tokom govora na Ekonomskom forumu u Astani kako da se spasi svetska ekonomija od valutnog rata uz pomoć stvaranja globalne kriptovalute.