Bosna i Hercegovina: 130 državljana u redovima Islamske države, 45 poginulo

Bosna i Hercegovina: 130 državljana u redovima Islamske države, 45 poginulo

Na strani terorističke organizacije Islamske države (IS) bori se 130 državljana Bosne i Hercegovine, izjavio je državni ministar bezbednosti Dragan Mektić u razgovoru sa delegacijom Parlamentarne skupštine NATO-a i upozorio da je za BiH glavni problem terorizam, radikalizam i nasilni ekstremizam.

“Trenutno na području Sirije i Iraka na strani IS ratuje oko 130 državljana BiH. Oko 45 ih je poginulo na strani IS, a oko 50 se vratilo u BiH sa stranih ratišta”, rekao je Mektić.

On je naveo da na području BiH postoji više radikalnih zajednica iz kojih se vrbuju pojedinci za terorističke akte u učešće na ratištima u Iraku i Siriji na strani IS, zbog čega država preduzima dodatne mere kako bi sprečile te pojave, prenosi Hina.

“Do sada smo podigli 20 optužnica za ova krivična dela, a izrečene su dve presude”, rekao je Mektić.

On je naveo da državne institucije ne tolerišu slučajeve terorizma i radikalizma, ističući da su za svim licima sa područja BiH koje ratuju na stranim ratištima raspisane poternice.

U razgovoru s delegacijom NATO-a, ministar Mektić je ocenio da veliki problem povezan sa delima terorizma predstavlja postojanje velikog broja zaostalog naoružanja iz rata, zbog čega je najavio uspostavljanje mreže regionalnih istražnih timova, budući da krijumčari oružja deluju na teritoriji više zemalja.

Komentarišući situaciju oko migrantske krize, on je rekao da do sada BiH nije bila deo balkanske migrantske rute dodajući da su zabeleženi pojedinačni slučajevi organizovanog krijumčarenja migranata prema Zapadnoj Evropi.

Izvor:Tanjug
Previous Azijske berze: Kineske brige režu indekse
Next Reke se povlače, komisije za procenu štete izlaze na teren

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Rusija i Kina stavile veto na rezoluciju SB UN o Alepu

Rusija i Kina stavile su u ponedeljak veto na rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kojom bi se zatražilo sedmodnevno primirje u sirijskom gradu Alepu, pri čemu Rusija tvrdi da bi

Geopolitika 0 Comments

Izbori u Holandiji: Nexit ili EU ?

U Holandiji se danas održavaju parlamentarni izbori koji bi mogli da pokažu da li jača talas populizma u Evropskoj uniji uoči glasanja u dve najveće članice Unije.

Politika 1Comments

Forbs: Vašington i Brisel očekivali da Srbi ćute i pristojno pate

Politika Vašingtona prema Balkanu nikada nije imala smisla jer su SAD želele da očuvaju neke nacije u zajedništvu, druge da razdvoje, dok su istovremeno neke slučajeve etničkog čišćenja osuđivali, a

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply