Bosna i Hercegovina: 130 državljana u redovima Islamske države, 45 poginulo

Bosna i Hercegovina: 130 državljana u redovima Islamske države, 45 poginulo

Na strani terorističke organizacije Islamske države (IS) bori se 130 državljana Bosne i Hercegovine, izjavio je državni ministar bezbednosti Dragan Mektić u razgovoru sa delegacijom Parlamentarne skupštine NATO-a i upozorio da je za BiH glavni problem terorizam, radikalizam i nasilni ekstremizam.

“Trenutno na području Sirije i Iraka na strani IS ratuje oko 130 državljana BiH. Oko 45 ih je poginulo na strani IS, a oko 50 se vratilo u BiH sa stranih ratišta”, rekao je Mektić.

On je naveo da na području BiH postoji više radikalnih zajednica iz kojih se vrbuju pojedinci za terorističke akte u učešće na ratištima u Iraku i Siriji na strani IS, zbog čega država preduzima dodatne mere kako bi sprečile te pojave, prenosi Hina.

“Do sada smo podigli 20 optužnica za ova krivična dela, a izrečene su dve presude”, rekao je Mektić.

On je naveo da državne institucije ne tolerišu slučajeve terorizma i radikalizma, ističući da su za svim licima sa područja BiH koje ratuju na stranim ratištima raspisane poternice.

U razgovoru s delegacijom NATO-a, ministar Mektić je ocenio da veliki problem povezan sa delima terorizma predstavlja postojanje velikog broja zaostalog naoružanja iz rata, zbog čega je najavio uspostavljanje mreže regionalnih istražnih timova, budući da krijumčari oružja deluju na teritoriji više zemalja.

Komentarišući situaciju oko migrantske krize, on je rekao da do sada BiH nije bila deo balkanske migrantske rute dodajući da su zabeleženi pojedinačni slučajevi organizovanog krijumčarenja migranata prema Zapadnoj Evropi.

Izvor:Tanjug
Previous Azijske berze: Kineske brige režu indekse
Next Reke se povlače, komisije za procenu štete izlaze na teren

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Tramp pozvao indijskog premijera da poseti SAD

Američki predsednik Donald Tramp pozvao je premijera Indije Narendru Modija da poseti SAD u toku ove godine, saopštila je danas Bela kuća.

Geopolitika 0 Comments

EU produžila sankcije Iranu zbog kršenja ljudskih prava za još godinu dana

Evropska unija produžila je danas sankcije Iranu do 13. aprila 2018. godine, zbog ozbiljnog kršenja ljudskih prava.

Politika 0 Comments

Mediji: Vučić i dalje namerava da balansira između Rusije i Zapada

Srpski premijer Aleksandar Vučić, sudeći po sastavu nove Vlade, i dalje namerava da balansira između Rusije i Zapada, ocenjuje današnji moskovski list Komersant.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply