Zlato “izbezumljuje” analitičare

Zlato “izbezumljuje” analitičare

Zabrinutosti oko usporavanja globalnog privrednog rasta, pad cena nafte koji je podstako previranja na finansijskim tržištima i povećane spekulacije da će Federalne rezerve odložiti drugo podizanje kamatnih stopa, navele su analitičare da revidiraju izglede za zlato u 2016. godini.

Tako je Barnabas Gan, ekonomista “Oversea-Chinese Banking Corp” sa sedištem u Singaporu, u prvim prognozama za 2016. predviđao pad cene zlata do 950$ po unci, da bi izglede za zlato nedavno revidirao na nivo od 1.000$ do 1.150 dolara po unci do kraja godine, a sada je zlato za njega “superheroj” na tržištima, i on misli da “ako se averzija prema riziku poveća, zlato može dostići 1.400 dolara”

Po ceni od 1.400 dolara za uncu zlata poslednji put se trgovalo 2013. Danas popodne (po njujorškom vremenu) fjučersima zlata se trgovalo oko 1.261 dolara po unci.

Gan smatra da će cena zlata zavisiti od tempa povećanja kamatnih stopa u SAD. “Cena zlata od 1.000 dolara se zasniva na pretpostavci da će Fed 3 puta poveati kamate u ovoj godini, dok bi samo jedno povećanje kamate održalo cenu na nivou cena od 1.150$, uz uslov da ekonomska klima bude optimalna, što podrazumeva održivi privredni rast u SAD i bez većih nestabilnosti u Kini”, napisao je Gan u dopisu za “Bloomberg”.

Kada je polovinom decembra 2015. američka Uprava federalnih rezervi po prvi put nakon 7 godina podigla kamatne stope, nagovestila je mogućnost da to učini još četiri puta u ovoj godini. Na početku godine, 51 odsto analitičara koje je anketirao “Bloomberg” bila je ubeđena da će Fed već u martu povećati kamatne stope. Ovih dana taj procenat je daleko manji.

Izvor:Bloomberg
Previous CoCo hartije: Koliko rizika nosi prinos od 7 posto?
Next Ruda gvožđa dobija zlatni sjaj

You might also like

Berza

Signali sa tržišta nisu više ono što su nekad bili

Finansijska tržišta više nisu samo barometar, već mogu da izazovu i oluju. Investitori su postali pasivni, a ni centralne banke nisu ništa bolje.

Berza

Nedeljni pregled: Funta oslabila dodatnih 3 odsto, evro blago ojačao

Na globalnim tržištima novca britanska valuta je i protekle nedelje bila u fokusu. Na kraju trgovanja u petak, vrednost funte iznosila je 1,3270 dolara, što je 3 odsto manje u

Svetske berze

Azijske berze: Dolar stabilan, berze rastu peti dan zaredom

Na azijskim berzama cene akcija su porasle i u sredu, peti dan zaredom, što se zahvaljuje optimizmu ulagača u vezi američke ekonomije, dok je evro stabilan jer su splasnule zabrinutosti