Ruda gvožđa dobija zlatni sjaj

Ruda gvožđa dobija zlatni sjaj

Cena rude gvožđa u ponedeljak je porasla za 20 odsto, odnosno 10,70$, na 64,20 dolara po toni, najviši nivo od sredine juna 2015.

Analitičari agencije “Platts” smatraju da je ovaj najveći jednodnevni rast cene rude za proizvodnju čelika podstaknut najnovijim planovima Kine da ojača ekonomski rast zemlje.

Tokom proteklog vikenda u Pekingu je počelo zasedanje Nacionalnog narodnog kongresa, na kojem je premijer Kine Li Keqiang izneo cilj privrednog rasta u 2016. od 6,5 do sedam odsto.

Takođe, Li Keqiang je u subotu obećao 800 milijardi juana (123 milijarde dolara) za izgradnju pruga i 1,65 biliona juana za izgradnju puteva.

Pored toga, sa toplijim vremenom, u Kini počinje izgradnja mnogih građevinskih objekata što je povećalo tražnju za čelikom.

Zbog prekomernih globalnih zaliha i splašnjavanja kineske tražnje za čelikom, cena rude gvožđa je tri godine bila u padu.

ruda gvožđa grafikon
Izvor:Agencije
Previous Zlato "izbezumljuje" analitičare
Next Konkurs za istraživače

You might also like

Berza

Dinar oslabio prema evru, kurs u četvrtak 123,37

Dinar je oslabio 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za četvrtak iznosi 123,3656 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze

Dolar na najvišim nivoima u tri nedelje nakon poruka iz Feda

Na svetskim valutnim tržištima vrednost dolara prema korpi valuta dostigla je u utorak najviši nivo u tri nedelje, nakon poruka iz Feda da bi inflacija u SAD-u mogla ojačati, što

Svetske berze

Svetske berze: Indeksi porasli, Harvey i Severna Koreja u drugom planu

Na svetskim berzama prošle nedelje su cene akcija porasle jer su nakon povoljnih ekonomskih pokazatelja štete od uragana Harvey i napetosti u vezi Severne Koreje pale u drugi plan.