John Hardy: Skok u raspoloženju prema riziku je samo “kupovanje vremena”

John Hardy: Skok u raspoloženju prema riziku je samo “kupovanje vremena”

Trgovci valutama su nervozni posle sloma izazvanog preokretom raspoloženja na tržištu protekle tri nedelje i pred sastanak saveta Evropske centralne banke u četvrtak. Raspoloženje se popravilo jer se ključni problemi koji su bili u osnovi poteškoća na tržištu početkom ove godine nisu intenzivirali, navodi u analizi direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u Saxo banci John Hardy.

Ekonomski pokazatelji SAD nisu uniformno pozitivni ali se nisu ni pogoršali i hlađenje skoka dolara je umirilo globalne strahove u vezi sa likvidnošću.

Destabilišući pad cena energenata i drugih roba je doprineo široj stabilizaciji i čak snažnom skoku. Cena sirove nafte je sada porasla za više od 40% u odnosu na svoj najniži nivo u januaru, gde se uglavnom veći deo tog skoka desio tokom protekle dve nedelje, navodi Hardy.

Zabrinutost u vezi sa kineskom deviznom politikom se takođe smanjila drastično jer Kina nastavlja da tvrdi kako je sve u redu i ostaje nepokolebljiva u održavanju istaknutih ciljeva rasta BDP-a od 6,5-7,0%, dok drži svoju valutu na snažnom kraju skorašnjeg raspona.

Uzrok slabosti

Kaže se da tržišta kapitala vole da se penju uz zid briga – a da smo početkom godine izgradili zid briga veličine Donalda Trumpa.

Na valutnom tržištu, poboljšano raspoloženje na tržištu pokazuje da su najveće valute generalno oslabile dok su se robne valute i valute zemalja u razvoju naglo vratile u život jer je i većina ovih problema bila zapravo uzrok njihove ranije slabosti.

Međutim kako ističe stručnjak Saxo banke, iako smo videli iznenadno razilaženje olujnih oblaka koji u poslednjih nekoliko nedelja prete svetskim tržištima, moramo da se zapitamo da li je ovaj skok samo hvalisanje. Neke ocene raspoloženja na tržištu posle svega, kao što pokazuje istraživanje Američke asocijacije individualnih investitora (US AAII), su se pogoršale do nivoa neviđenog još od globalne finansijske krize. Kaže se da tržišta kapitala vole da se penju uz zid briga – a da smo početkom godine izgradili zid briga veličine Donalda Trumpa.

Efikasnost lekova centralnih banaka

Ključna stvar koju treba uzeti u obzir je da će se sve glavne centralne banke sastati u narednih sedam trgovačkih dana.

Nakon ovog oživljavanja raspoloženja, sada smo više na neutralnom nivou kada je reč o globalnim tržištima i valutama i spremni smo da odlučimo da li su sve brige bile uzaludne. Kako ističe Hardy, jedna od ključnih tema koja se pojavila tokom previranja na tržištu početkom godine bila je da li centralne banke sve više gube kontrolu jer monetarna politika jednostavno ne nudi prave lekove kako se globalni izgledi pogoršavaju.

Tržište ima vrlo pristrasan pogled naefikasnost politike negativnih kamatnih stopa. Tako da je ključna stvar koju treba uzeti u obzir da će se sve glavne centralne banke sastati u narednih sedam trgovačkih dana i da će nas podsetiti na uzaludnost njihovog rukovođenja i političkog odlučivanja.

Foto: Mario Draghi

Foto: Mario Draghi

Kako međutim navodi Hardy, jedan od najiščekivanijih sastanaka je sastanak ECB u četvrtak i pitanje da li Mario Draghy i njegov tim mogu da pruže nešto impresivno. Podsetimo se da je nakon veoma obećavajućih i neispunjenih novih mera na sastanku ECB održanom 3. decembra kurs evra doživeo drugi najveći porast ikada viđen u jednom danu.

Skok u raspoloženju prema riziku je samo „kupovanje vremena“,a ova serija sastanaka centralnih banaka bi mogla da naglasi slabost tržišta i neizvesnost onoga što sledi, zaključio je John Hardy.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Plata 20.000 evra mesečno, godišnji odmor, slobodni vikendi: Zašto niko neće ovaj posao?
Next CoCo hartije: Koliko rizika nosi prinos od 7 posto?

You might also like

Azijske berze u padu, dolar pod pritiskom

Na azijskim berzama u petak su cene akcija znatno pale, kao i dan pre na Wall Streetu, dok je dolar i dalje pod pritiskom jer niz centralnih banaka poručuje da je era jeftinog

Svetske berze 0 Comments

Nedeljni pregled: Evro ojačao u odnosu na dolar 2,3 odsto

Na svetskim valutnim tržištima kurs evra prema američkoj valuti protekle je nedelje porastao 2,3 odsto, na 1,1367 dolara, što je najviši nivo od polovine maja.

Najvažnije vesti 0 Comments

EU: Davanje statusa tržišne ekonomije Kini je “neodrživo”

Evropska unija je saopštila da bi odluka o dodeli statusa tržišne ekonomije Kini u okviru Svetske trgovinske organizacije bila neodrživa, zbog potencijalnog gubitka radnih mesta u Evropi, naročito u sektoru

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply