Evropske berze u minusu, cene nafte u padu, evro stabilan prema dolaru

Evropske berze u minusu, cene nafte u padu, evro stabilan prema dolaru

Jutros objavljeni trgovinski podaci iz Kine i pad cena nafte pokvarili su raspoloženje na evropskim tržištima kapitala potaknuvši tražnju za bezbednijim investicijama poput japanskog jena.

U utorak je glavni indeks berze u Londonu FTSE100 zatvorio u minusu 0,92 odsto na 6125,44 poena. Nemački DAX je oslabio 0,88 odsto, na 9692,82 poena, dok je francuski CAC 40 pao 0,86 odsto, na 4404,02 poena.

Najnoviji podaci pokazali su da je kineski izvoz u februaru pao za 25% u odnosu na isti period protekle godine, dok je uvoz manji za 13,8 odsto, što ukazuje na daljnje usporavanje rasta druge po veličini svetske privrede.

Kako je Kina najveći potrošač sirovina, investitori strahuju od slabije potražnje za njima, pa su danas po pritiskom bile akcije rudarskog sektora.

Cene nafte u utorak beleže pad pritisnute sumnjama u mogućnost zamrzavanja proizvodnje.Tokom dana, cena brent” nafte pala je 2,25% na 39,92 dolara po barelu, dok je američka WTI jeftinija 2,96% i trguje se po ceni od 36,78 dolara za barel.

U ponedeljak je vlada Ekvadora saopštila da latino-američki naftaši planiraju sastanak na kojem bi se dogovorili zajedničku strategiju po pitanju proizvodnje.

U međuvremenu, kuvajtski ministar energetike je saopštio da njegova zemlja pristaje na zamrzavanje proizvodnje nafte ako na to pristanu svi drugi veliki proizvođači, uključujući i Iran, koji pristaje na dogovor ali tek kada dostigne nivo proizvodnje pre uvođenja sankcija.

Po rečima ruskog ministra za energetiku, Aleksandara Novaka, odluku o stabilizaciji proizvodnje nafte javno je podržalo 15 država koje proizvode 73 odsto od ukupne količine nafte proizvedene širom sveta.

Obeshrabrujući podaci iz Kine potakli su tražnju za bezbednijim investicijama pa su na dobitku bili jen i evro.

U odnosu na jen, dolar je oslabio na jednonedeljni minimum, na 112,74 jena, što je pad od 0,6 odsto u odnosu na trgovanje u ponedeljak.

U očekivanju sastanka lidera Evropske centralne banke zakazanog za četvrtak, vrednost zajedničke evropske valute prema američkoj blago je porasla, 0,04 odsto, na 1,1018 dolara.

Izvor:Agencije
Previous Freeport Mcmoran ostaje većinski vlasnik nalazišta zlata kod Bora
Next Evropska Unija preti Velikoj Britaniji

You might also like

Dinar bez promene, srednji kurs 118,0546

Dinar će nastaviti stagnaciju prema evru i zvanični srednji kurs će iznositi 118,0546 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na ponedeljak, objavila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Zbog pada cena nafte energetski sektor oslabio

Cene akcija u energetskom i rudarskom sektoru na Wall Streetu pale su otprilike 1,2 posto, što je posledica pada cena nafte za 2,8 posto i pritiska na cene sirovina, nakon

Wall Street: Za rast indeksa zaslužni rezultati JPMorgana

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija snažno porasle drugi dan zaredom, a najviše u finansijskom sektoru nakon boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata JPMorgana.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply