Evropske berze u minusu, cene nafte u padu, evro stabilan prema dolaru

Evropske berze u minusu, cene nafte u padu, evro stabilan prema dolaru

Jutros objavljeni trgovinski podaci iz Kine i pad cena nafte pokvarili su raspoloženje na evropskim tržištima kapitala potaknuvši tražnju za bezbednijim investicijama poput japanskog jena.

U utorak je glavni indeks berze u Londonu FTSE100 zatvorio u minusu 0,92 odsto na 6125,44 poena. Nemački DAX je oslabio 0,88 odsto, na 9692,82 poena, dok je francuski CAC 40 pao 0,86 odsto, na 4404,02 poena.

Najnoviji podaci pokazali su da je kineski izvoz u februaru pao za 25% u odnosu na isti period protekle godine, dok je uvoz manji za 13,8 odsto, što ukazuje na daljnje usporavanje rasta druge po veličini svetske privrede.

Kako je Kina najveći potrošač sirovina, investitori strahuju od slabije potražnje za njima, pa su danas po pritiskom bile akcije rudarskog sektora.

Cene nafte u utorak beleže pad pritisnute sumnjama u mogućnost zamrzavanja proizvodnje.Tokom dana, cena brent” nafte pala je 2,25% na 39,92 dolara po barelu, dok je američka WTI jeftinija 2,96% i trguje se po ceni od 36,78 dolara za barel.

U ponedeljak je vlada Ekvadora saopštila da latino-američki naftaši planiraju sastanak na kojem bi se dogovorili zajedničku strategiju po pitanju proizvodnje.

U međuvremenu, kuvajtski ministar energetike je saopštio da njegova zemlja pristaje na zamrzavanje proizvodnje nafte ako na to pristanu svi drugi veliki proizvođači, uključujući i Iran, koji pristaje na dogovor ali tek kada dostigne nivo proizvodnje pre uvođenja sankcija.

Po rečima ruskog ministra za energetiku, Aleksandara Novaka, odluku o stabilizaciji proizvodnje nafte javno je podržalo 15 država koje proizvode 73 odsto od ukupne količine nafte proizvedene širom sveta.

Obeshrabrujući podaci iz Kine potakli su tražnju za bezbednijim investicijama pa su na dobitku bili jen i evro.

U odnosu na jen, dolar je oslabio na jednonedeljni minimum, na 112,74 jena, što je pad od 0,6 odsto u odnosu na trgovanje u ponedeljak.

U očekivanju sastanka lidera Evropske centralne banke zakazanog za četvrtak, vrednost zajedničke evropske valute prema američkoj blago je porasla, 0,04 odsto, na 1,1018 dolara.

Izvor:Agencije
Previous Freeport Mcmoran ostaje većinski vlasnik nalazišta zlata kod Bora
Next Evropska Unija preti Velikoj Britaniji

You might also like

Wall Street: Indeksi postigli nove rekorde

Na Wall Streetu su u četvrtak berzansk indeksi dostigli nove rekordne nivoe nakon što je američki predsednik Donald Trump poručio da će uskoro predstaviti plan za smanjenje poreza.

Svetske berze 0 Comments

Drugu nedelju zaredom skočile cene nafte

Zbog velike proizvodnje, a slabosti potražnje, od sredine 2014. godine cene su nafte pale s više od 100 na manje od 30 dolara u februaru ove godine, najniže u poslednjih 12

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Podaci sa američkog tržišta rada ohrabrili investitore, italijanska berza porasla više od 4 odsto

Podaci o zaposlenosti u Sjedinjenim Državama, “majka svih podataka”, ohrabrili su investitore na evropskim tržištima kapitala i ublažili brige prouzrokovane odlukom Velike Britanije da napusti EU.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply