Evropska Unija preti Velikoj Britaniji

Evropska Unija preti Velikoj Britaniji

Ukoliko Britanija napusti EU, bez da osigura pun pristup jedinstvenom tržištu, banke će verovatno prebaciti deo poslovanja u ostale zemlje evropskog bloka.

“Uticaj Brexita (izlaska Britanije iz EU) na finansijsku četvrt Londona bi u velikoj meri zavisio od trgovinskih odnosa Britanije sa EU”, izjavio je guverner centralne banke Engleske Mark Carney, a prenosi agencija Reuters.

Carney je istakao da ne daje preporuku o tome kako glasati na referendumu o članstvu Britanije u EU koji se održava 23. juna, već da samo nastoji da ukaže na rizike koje bi izlazak Britanije iz EU imao po domaću ekonomiju.

U slučaju Brexita bi, prema njegovim rečima, bilo potrebno pregovarati o načelu uzajamnog priznavanja sa EU kako bi se izvestan broj banaka zadržao u Londonu, ali bi takvi pregovori, kako je upozorio, mogli potrajati predugo.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Evropske berze u minusu, cene nafte u padu, evro stabilan prema dolaru
Next Guverner NBS: Inflacija ostaje niska, stvoreni uslovi za dalji pad kamata na kredite

You might also like

Društvo 0 Comments

Austrija: Nezaposlenost pala za 2,6 odsto

Situacija na tržištu rada u Austriji se u aprilu polako oporavlja i nezaposlenost je pala za 2,6 odsto, saopštilo je Ministarstvo za rad Austrije.

Kompanije 0 Comments

Hrvatska uvodi evro

Hrvatska narodna banka pripremila je hrvatsku strategiju za uvođenje evra.

Društvo 0 Comments

Saša Janković podneo ostavku na funkciju ombudsmana

Dosadašnji zaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas da je podneo ostavku na funkciju ombudsmana i da je odlučio da se kandiduje za predsednika Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply