Beogradska berza: AIK banka i Energoprojekt podigli indekse

Beogradska berza: AIK banka i Energoprojekt podigli indekse

Nova nedelja na beogradskom tržištu započela je rastom indeksa, ali je volumen prometa i dalje slab.

BELEX15 je podignut 0,3 odsto, na 593,27 poena dok je BELEXline ojačao 0,2 odsto, na 1.294,08 poena. Ukupno je ostvareno samo 7,2 miliona dinara prometa.

AIK banka (BSE:AIKB) imala je najveći promet – 1,44 milioona dinara, a cena je podignuta 1,1 odsto, na 1.800 dinara. Upravni odbor AIK banke (AIKB) sazvao je vanrednu skupštinu akcionara za 25. mart, a na dnevnom redu je usvajanje nekoliko tačaka među kojima su najvažnije: odluka o usvajanju strateškog plana za period 2016-2018, odluka o sticanju podređenog društva (Gorenjska banka), kao i odluka o usvajanju izmenjene politike dividendi. Ove nedelje, u sredu 9. marta, završava se javna ponuda za preuzimanje u kojoj većinski vlasnik ove banke, MK grupa, nastoji da preuzme preostalih 10,31% običnih akcija koje se ne nalaze pod njegovom kontrolom, po ceni od 1.800 RSD po akciji.

Galenika Fitofarmacija (BSE:FITO) imala je 1,3 milioona dinara trgovine uz pad cene od 0,7 odsto, na 2.216 dinara.

Energoprojekt Holding (BSE:ENHL) imao je rast od 2 odsto, na 950 dinara, uz 826.500 dinara prometa.

Naftna industrija Srbije (BSE:NIIS) cenu je podigla 0,2 odsato, na 564 dinara, uz 782 hiljade dinara trgovine. Osim pozitivne reakcije investitora na rezultate NIS-a, oporavku akcija doprineo je i skok cene sirove nafte na globalnom tržištu od oko 10 odsto. Uprkos skoku prethodne sedmice, NIS se i dalje nalazi u minusu od početka godine, u koju je ušao sa nivoa od 600 dinara.

Previous lako do posla 300x250
Next Hoće li NIS ostati profitabilna kompanija?

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Akcije pale, dolar oslabio

Na azijskim su berzama u ponedeljak cene akcija pale, dok je dolar oslabio jer je neuspeh reforme u zdravstvu otvorio pitanje može li američki predsednik Donald Trump sprovesti ostala obećanja,

Tema dana 0 Comments

Beogradska berza: Kako se od 10 miliona evra prometa dnevno palo na 200.000 evra

Nakon zlatnog doba Beogradske berze iz 2007. godine kada je prosečna dnevna vrednost prometa iznosila 10 miliona evra, današnji prometi su oko 25 miliona dinara dnevno, što je nešto više

Azijske berze: Indeksi padaju zbog jeftinije nafte

Na azijskim berzama su u ponedeljak cene akcija pale, što je najviše posledica pada cena nafte jer najveći svetski proizvođači nisu postigli sporazum o zamrzavanju proizvodnje.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply