Beogradska berza: AIK banka i Energoprojekt podigli indekse

Beogradska berza: AIK banka i Energoprojekt podigli indekse

Nova nedelja na beogradskom tržištu započela je rastom indeksa, ali je volumen prometa i dalje slab.

BELEX15 je podignut 0,3 odsto, na 593,27 poena dok je BELEXline ojačao 0,2 odsto, na 1.294,08 poena. Ukupno je ostvareno samo 7,2 miliona dinara prometa.

AIK banka (BSE:AIKB) imala je najveći promet – 1,44 milioona dinara, a cena je podignuta 1,1 odsto, na 1.800 dinara. Upravni odbor AIK banke (AIKB) sazvao je vanrednu skupštinu akcionara za 25. mart, a na dnevnom redu je usvajanje nekoliko tačaka među kojima su najvažnije: odluka o usvajanju strateškog plana za period 2016-2018, odluka o sticanju podređenog društva (Gorenjska banka), kao i odluka o usvajanju izmenjene politike dividendi. Ove nedelje, u sredu 9. marta, završava se javna ponuda za preuzimanje u kojoj većinski vlasnik ove banke, MK grupa, nastoji da preuzme preostalih 10,31% običnih akcija koje se ne nalaze pod njegovom kontrolom, po ceni od 1.800 RSD po akciji.

Galenika Fitofarmacija (BSE:FITO) imala je 1,3 milioona dinara trgovine uz pad cene od 0,7 odsto, na 2.216 dinara.

Energoprojekt Holding (BSE:ENHL) imao je rast od 2 odsto, na 950 dinara, uz 826.500 dinara prometa.

Naftna industrija Srbije (BSE:NIIS) cenu je podigla 0,2 odsato, na 564 dinara, uz 782 hiljade dinara trgovine. Osim pozitivne reakcije investitora na rezultate NIS-a, oporavku akcija doprineo je i skok cene sirove nafte na globalnom tržištu od oko 10 odsto. Uprkos skoku prethodne sedmice, NIS se i dalje nalazi u minusu od početka godine, u koju je ušao sa nivoa od 600 dinara.

Previous Pomama za stanovima Beograda na vodi
Next Sertić: Želimo da tema preduzetništva bude tema broj jedan

You might also like

Azijske berze pale drugi dan zaredom, evro oslabio

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija pale drugi dan zaredom jer ulagače zabrinjava rast napetosti između SAD-a i Severne Koreje.

Kretanje ovih valuta je povezano sa cenom nafte kao nikad do sada

Analitičari smatraju da se korelacija između nafte i valuta zemalja proizvođača nafte trenutno nalazi na rekordnom nivou.

Svetske berze 0 Comments

Dolar ojačao nakon tri sedmice slabljenja

Na svetskim valutnim tržištima dolar je prema korpi valuta prošle sedmice ojačao, nakon tri sedmice slabljenja, što se najviše zahvaljuje rastu njegovog kursa prema evru i britanskoj funti.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply